top of page
  • Tamara

7 nasvetov za bruce (na študiju v tujini)

Updated: Sep 15, 2020

Približuje se jesen in z njo tudi začetek novega študijskega leta. Prehod iz srednje šole na Univerzo v tebi gotovo vzbuja zelo različne občutke. Poleg vznemirjenja in radovednosti, morda občutiš tudi zaskrbljenost in čisto malo strahu?

Ne skrbi 😊

Zate smo pripravili nekaj ključnih nasvetov, ki ti bodo gotovo v pomoč, posebej še v prvih mesecih tvojega študentskega življenja. Nasveti bodo prav prišli vsem, ki boste študirali v tujini, pa tudi tistim, ki boste bruci postali v Sloveniji.

1. Budžet

Budžeta vsekakor ne moreš načrtovati do centa natančno, sta pa finančno načrtovanje in spremljanje porabe denarja zelo smiselna, saj bo tako tvoje študentsko življenje bistveno enostavneje in ugodnejše. Še pred začetkom študija okvirno načrtuj vse mesečne odhodke. Pri tem predvidi tudi nekaj evrov, ki jih lahko daš na stran – za “težke čase” ali za večje nakupe, ki ta trenutek še niso potrebni, a bodo tekom študija nujni. Številne banke nudijo možnost zaokroževanja vsot pri nakupih – na ta način lahko hitro prihraniš kar nekaj denarja za naslednji mesec ali pa kakšen večji nakup.

2. Hrana

Če bi rad/a živel/a samo od dostavljene hrane iz restavracij, lahko tvoji življenjski stroški skokovito narastejo. Močno ti priporočamo, da se pripraviš na kuhanje, ali se vsaj odločiš za predpripravljeno hrano, ki jo prodajajo v supermarketih.

Če nisi najbolj vešč/a kuhanja, se ga lahko hitro priučiš. Pomagaj si s spletnim raziskovanjem in odkrij kulinarične portale, ki ponujaje recepte za hitro pripravljenje in okusne obroke. Z veliko dobre volje in ščepcem kreativnosti je kuhanje lahko zelo zabavno početje, prav tako pa je tudi odličen način za pridobivanje novih prijateljev. Kuhaš lahko tudi skupaj s cimri, ali pa si kuhanje razdelite po dnevih. Eni izmed najbolj zapomnljivih študentskih dogodkov so prav gotovo mednarodne večerje. Če tvoji cimri ali kolegi s faksa prihajajo iz različnih držav, lahko organizirate kulinarične večere in drug drugega bolje spoznavate tudi skozi hrano posameznih držav.

Če pa bo hladilnik prazen ravno takrat, ko boš zelo utrujen/a ali v pomankanju časa, so restavracije, gostilne in “fast food-i” vedno na voljo.

3. Namestitev

Neglede na to, ali boš stanoval/a v študentskem domu ali pa v stanovanju s cimri, se je na selitev potrebno dobro pripraviti. Naredi seznam stvari, ki jih boš potreboval/a v svojem novem domu in načrtuj njihovo dostavo na novo lokacijo. Nekatere stvari boš vzel/a s seboj ob odhodu, spet druge, predvsem tiste večje in težje, pa bodo v novo bivališče z avtom pripeljali starši ali pa jih boš poslal/a preko kurirske službe. Premisli katere stvari je smiselno seliti in katere kar kupiti v tvojem bodočem kraju bivanja. Ikea bo v naslednjih nekaj letih gotovo postala tvoja najboljša prijateljica, saj se nahaja praktično povsod, prav tako pa nudi žepu prijazne cene.

Previdno tudi pri izbiri cimrov, navsezadnje boste veliko časa preživeli skupaj.

P.S. Na Danskem se pogosto dogaja, da ljudje pohištvo, ki ga ne potrebujejo več, pustijo kar na ulici, vzamejo pa ga lahko tisti, ki ga potrebujejo. Tudi ti, če želiš. Na to glej kot na “second hand shop” na odprtem. 😊 Na ta način boš prihranil/a marsikatero dansko krono.


4. Zabava

Zaradi nove situacije v svetu se je temeljito spremenil tudi način zabave, kljub temu pa boste zabave željni z malo iznajdljivosti vedno našli način, kako si zabavo organizirati tudi po svoje. Predlagamo ti, da se včlaniš v študentske klube, društva ter druge študentom in mladim namenjene lokalne organizacije. Privatna druženja v stanovanju, “henganje” v baru, pikniki, športne ter plesne aktivnosti in kratki izleti v okoliške kraje so samo nekatere izmed idej, ki jih gotovo moraš udejanjiti v svojih študentskih letih. Tudi korona situacija ne more trajati večno in glasbene zabave se bodo gotovo kmalu vrnile v naš vsakdan.


5. Študij

Neglede na to, ali se bo večina tvojih predavanj odvijala na faksu ali pa preko spleta, ti svetujemo, da se jih redno udeležuješ. Zelo pomembno je, da že na začetku študija razviješ rutino in REDNO slediš vsem predavanjem. Tudi, če si utrujen/a, slabe volje ali nezainteresiran/a, pridi/prižgi računalnik in se pridruži. Svoje študijske obveznosti izpolnjuj kar se da redno. Ne išči izgovorov in ne prelagaj študijskega dela na jutri, kar hitro se ga bo namreč nabralo toliko, da boš zamudo nadoknadil/a vedno težje, pa še zelo stresno bo. Drži se rokov in intenzivno vpijaj informacije, tudi tiste, ki se ti na prvo žogo morda ne zdijo tako pomembne. Pa še bodo.

6. Samodisciplina

Ne izostajaj, izkaži se, sodeluj!

Te tri besede oziroma besedne zveze usidraj globoko v svojo podzavest in jih prenesi tudi v prakso. Prej, ko bodo postale del tvoje rutine, bolj boš uspešen/a pri šudiju. Takrat, ko bo mnogo obveznosti in boš pod velikim stresom, pojdi na sprehod, na tek, popij šalico kave ali čaja, preberi knjigo, ali pa pojdi v fitnes. Tudi če si pod časovnim pritiskom si vzemi trenutek zase, prav ta te bo namreč napolnil z energijo in ti dal novega zagona. Tako se boš lažje vrnil/a v pravi miselni proces, tudi tempo dela bo hitrejši in efektivnejši, uspehi pa zagotovljeni.

7. Varnost

Bodi preudaren/a, ostani varen/a.

Si vedel/a, da Slovenija velja za eno izmed desetih najbolj varnih držav na svetu? Prav zato Slovenci veljamo za pogumne ljudi, ki se ničesar ne bojijo. To je lahko tudi slabost, posebej še, če se nahajamo v tujini, saj smo včasih premalo previdni. Študenti boste večino svojega časa preživeli na Univerzi in v študentskih kampusih, kjer Univerze dobro skrbijo za varnost svojih študentov. Ko boste študentske kampuse zapuščali in pohajkovali po mestu, pa vendarle bodite malo bolj previdni. Upoštevajte tudi nasvete lokalnih študentov in drugih lokalnih prebivalcev, ki svoje domače okolje dobro poznajo in vam bodo povedali katerih delov mesta se morda raje izogibajte in zakaj.

Več nasvetov in pomembnih informacij povezanih z zdravstvenem zavarovanjem, birokracijo, bančnimi računi itd… smo vam podali tudi na “Predeparture meetingu”. Če se ga nisi udeležil/a nam piši, da ti ga pošljemo.

Srečno in uspešno v študijskem letu 2020-21 ti želi ekipa IntegralEdu!

bottom of page