top of page
  • Tamara

5 razlogov za študij s področja znanosti, tehnologije, inženirstva, matematike

Inženirstvo v modernem smislu poznamo že od rimskih časov. Rimski inženirji so zgradili akvadukte, oblikovali ogrevana tla in zgradili pomembne strukture, kot so Azteške in Egipčanske piramide, Kitajski zid in Babilonski vrtovi.


Pomembnost tega poklica se je obdržala še do danes, ko so inženirji, s predlaganjem boljših rešitev in vzdrževanjem obstoječe uspešne infrastrukture, odgovorni in zaslužni za ustvarjanje pozitivnih sprememb v stalno spreminjajočem se svetu. Predstavljamo razloge, zaradi katerih velja razmisliti o inženirskem študiju.


1. Inženirstvo je eden izmed najboljše plačanih poklicev


Začetne plače inženirjev so višje kot pri katerikoli drugi visokošolski izobrazbi. Tipična začetna plača diplomiranega inženirja je, npr. za kemijskega inženirja, 57.000 ameriških dolarjev na leto, kot je leta 2015 poročal Forbes. Inženirji si lahko s pridobljenimi izkušnjami in dodatnimi izobraževanji plačo še zvišajo in tako v povprečju zaslužijo 65% več kot znanstveniki.


2. Inženirji imajo veliko možnosti za zaposlitev


Inženirji so zelo iskani po vseh državah v svetu in imajo med poklici eno najnižjih stopenj brezposelnosti. To pomeni, da imajo tisti, ki se odločijo za inženirski študij, odlične možnosti, da se takoj po študiju zaposlijo v inženirski panogi. Prav tako raziskave kažejo, da so inženirji v veliki meri zadovoljni s svojim delom, k čemur verjetno doprinesejo dejavniki, kot so prilagodljiv delovni čas, visoke plače, dobri delovni pogoji in timsko delo.



3. Inženirstvo je odskočna deska za poklicno napredovanje in delovno mesto direktorja


Diploma inženirskega študija je najpogostejša na seznamu najvplivnejših izvršnih direktorjev Fortune 500, od katerih jih ima kar 20% inženirsko diplomo. Druga najpogostejša diploma je iz področja poslovne administracije (15%) in tretja iz področja ekonomije (11%). Mnoge veščine, ki jih inženirji pridobijo in uporabljajo, lahko pripomorejo k poklicnemu napredovanju. Naučijo se, kako analizirati in reševati probleme, delati v skupini, komunicirati z drugimi, upoštevati roke in upravljati vire. Prav tako, se inženirji nenehno izobražujejo, velikokrat na področju ekonomije in podjetništva, in so tako idealna izbira za prevzem in vodenje že obstoječega ali ustanovitev novega podjetja.



4. Je odlična izbira, če nisi prepričan/a, kaj želiš študirati


Če si dober/a v naravoslovju in matematiki, vendar nisi prepričan/a, v katero smer bi se rad/a podal/a, je inženirski študij varna izbira. Lažje se je prepisati s težjega na lažji študij, saj so številni predmeti, ki jih je potrebno obvladati na inženirskem študiju, povezani tudi z drugimi disciplinami. Inženirji ne preučujejo samo naravoslovja in matematike, temveč se učijo tudi o ekonomiji, poslovanju, upravljanju, etiki, komunikaciji itd.



5. Inženirji naredijo razliko


Inženirji se ukvarjajo z resničnimi problemi moderne družbe. Popravljajo stvari, ki so pokvarjene; izboljšujejo tiste, ki delujejo in ustvarjajo nove. Z reševanjem problemov onesnaževanja, iskanjem načinov za izkoriščanje novih virov energije, proizvodnjo novih zdravil, izgradnjo novih struktur in nenehnimi inovacijami pomagajo, da gre svet v pozitivno smer.


Če želiš več informacij o inženirskem študiju, se prijavi na naš virtualni dogodek študijskih programov znanosti, tehologije, inženirstva in matematike. Več informacij tukaj.


Na dogodku bodo predstavljeni mnogi študijski programi enih najboljših izobraževalnih ustanov v Evropi. Za dodatna vprašanja o študiju v tujini nas kontaktiraj na info@integraledu.si








Recent Posts

See All
bottom of page