top of page
  • Tamara

5 TOP razlogov za študij v tujini

Updated: Sep 28, 2022

Si želiš študirati v tujini, a se ti ta možnost zdi nedosegljiva? Ne veš, kako in kje začeti raziskovati svoje možnosti študija? Te zanima kolikšne so šolnine, življenjski stroški in katere štipendije so na voljo?

Izkoristi priložnost in obišči World Education Fair, dogodek, na katerem lahko izveš vse o izobraževanju v tujini.

7. oktobra bo sejem World Educational Fair potekal v živo, v hotelu Slon v Ljubljani, kjer bodo vse informacije o študiju v tujini na voljo na enem mestu, brezplačno. Predstavile se bodo izobraževalne institucije iz kar 7 držav! Na sejmu bodo prisotni predstavniki nekaterih najboljših univerz in izobraževalnih destinacij na svetu, ki te bodo preko individualnih svetovanj, informacij iz prve roke in predstavitev seznanili z možnostmi nadaljevanja izobraževanja!



Izbor ustrezne fakultete, kot tudi smer študija, je lahko velik izziv, še posebej, če načrtuješ nadaljevanje svojega izobraževanja v tujini. Postaneš bolj samostojen/a, vključiš se v novo skupnost, študij je tvoj zadnji korak pred zaposlitvijo. Tujina pa ti prinese še toliko več – preberi si 5 razlogov, zakaj oditi na študij v tujino!


1. Mednarodna izkušnja

Pravijo, da so študentska leta najlepša leta v tvojem življenju. Z odhodom v tujino pa lahko doživiš popolnoma drugačen svet: vsa geografija, umetnost in zgodovina iz učbenikov nenadoma postanejo tvoj vsakdan: svet spoznavaš v živo, ne le iz interneta in filmov. Tvoj sošolec je Šved, tvoji cimri so iz Kanade, Španije in Belgije, s tvojimi novi brazilskimi prijatelji pa večerjaš v češki restavraciji. Angleščino že obvladaš, nizozemščina ali francoščina pa ti naenkrat nista več španska vas.


2. Bogat nabor študijskih programov

Evropske univerze so ene najboljših na svetu, kar dokazuje tudi pester izbor programov. Želiš postati kriminalistični psiholog? Se vidiš kot podatkovni analitik v IT podjetju? Želiš študirati gledališko igro s poudarkom na socialnih temah? Te mika študij nevroznanosti ali pa se navdušuješ nad biomedicino? V tujini obstaja ogromno programov, ki se ozko specializirajo že na dodiplomski stopnji in ponujajo širok spekter znanj, ki niso na voljo v Sloveniji. Spoznati raznolike sisteme drugih univerz je zelo dragocena izkušnja: nizozemske univerze npr. uporabljajo najsodobnejšo metodologijo in razpolagajo z visokotehnološko opremo, na Švedskem imajo profesorji bolj osebni pristop do študentov, na nekaterih fakultetah v Evropi pa si lahko kar sam/a sestaviš svoj urnik.

Si vedel/a da so študenti univerze v Eindhovnu na Nizozemskem pred kratkim izdelali avtomobil ki, medtem ko nabira kilometre, zajema in skladišči ogljik?


Če tudi tebe zanima študij na tej univerzi, lahko njene predstavnike spoznaš v petek, 7. oktobra v Ljubljani. Več o dogodku in brezplačna prijava, tukaj.


3. Učenje novega jezika in večje možnosti za zaposlitev

S študiranjem v tujini ne pridobiš le izobrazbe in življenjske izkušnje: povečaš si tudi možnosti za zaposlitev - tako v tujini kot doma. Študenti se že tekom študija povezujejo z delodajalci, posebej še na na "Universities of Applied Sciences" kot je Koroška univerza uporabnih znanosti, kjer si tekom prakse nabirajo izkušnje. Na nizozemski University of Tilburg se na primer večina diplomantov zaposli v roku treh mesecev po končanem študiju. Če se poleg študija učiš še jezika države, pa imaš sploh odlične možnosti za delo tam. Veliko univerz ponuja tudi brezplačne jezikovne tečaje, da se študenti lažje integrirajo v novo okolje.


Obe omenjeni univerzi, pa še veliko drugih, lahko v živo spoznaš 7. oktobra v Ljubljani. Vse o dogodku World education fair lahko prebereš in se nanj brezplačno prijaviš tukaj.




4. Ugodne cene šolnin za najboljše univerze na svetu

Nizozemska je med Evropejci v zadnjih nekaj letih postala izjemno priljubljena študentska destinacija. Razlog je v tem, da imajo nekaj univerz, ki sodijo med najboljše na svetu in v cenah šolnin, ki v 1. letniku znašajo le dobrih 1000 evrov. Poleg Nizozemske in Velike Britanije slovenski dijaki in študentje za študij pogosto izberejo tudi Nemčijo in Avstrijo, kjer znašajo šolnine do 350 evrov na semester, pa tudi Dansko in Švedsko, kjer šolnine ni. V zadnjih letih v Sloveniji narašča tudi zanimanje za vpis v Belgijo, kjer so šolnine na javnih univerzah dobrih 900 evrov na leto. Letos je precej novih študijskih programov v angleščini v svojih akademskih koledarjih objavila tudi Italija.


Te morda mika študij v Franciji, ali na Slovaškem? V Avstriji, na Nizozemskem ali v Italiji? Pridi na World Education Fair, 7. oktobra v Ljubljani in spoznaj svojo bodočo univerzo.

5. Širjenje obzorij in spoznavanje drugačnih perspektiv

Študij v tujini je dragocena izkušnja tudi zaradi spoznavanja sveta in vloge lastne države. Sveta ne moreš 'izkusiti' s svojega kavča: v tujini odkriješ prednost internacionalnega delovanja, hkrati pa začneš ceniti stvari, ki so se ti prej zdele samoumevne. Preko svojih tujih prijateljev izveš več o kulturi, navadah, problemih družbe in zgodovinsko-političnem ozadju njihovih držav, ti pa jih seznaniš s svojim slovenskim ozadjem in tako postaneš del kulturne izmenjave.


Priznane univerze so samo klik stran od tebe! Pridruži se virtualnemu dogodku World Education Fair na povezavi tukaj in pridi na sejem v živo tukaj. Spoznal/a boš nekatere najboljše univerze in poslovne šole na svetu. S pomočjo WEF boš lažje izbral/a primerno izobraževalno institucijo in smer izobraževanja, saj dogodek velja za enega največjih svetovalnih projektov v Evropi, ki predstavlja najnovejše trende izobraževanja v tujini, povezanih s profesionalno perspektivo.

bottom of page