top of page
  • Tamara

Ne vem, na kateri študij se vpisati. Kaj pa zdaj?

Si tudi ti eden izmed mnogih dijakov, ali celo maturantov, ki še ne vedo, na kateri študij bi se vpisali? Si eden izmed številnih sedemnajst- ali osemnajstletnikov, ki ne vedo, kakšen poklic bi želeli opravljati, ko bo napočil čas, da se zaposlijo?

Ja! Prav si prebral/a. Med srednješolci, tudi med maturanti je res veliko takih, ki še ne vedo, kaj bi radi študirali. In če si ti eden/ena izmed njih, si lahko oddahneš. Ker niti približno nisi edini/a. In veš kaj? Čisto vsi smo se v nekem trenutku življenja iskali in nismo bili prepričani o tem, kako in kam naprej. Različni pristopi in tehnike so nam pomagali, da smo odkrili, kaj je prava pot za nas in na kateri univerzi ter s katerim študijskim programom se ta pot za nas začne. Zagotovo bo uspelo tudi tebi. Zato v nadaljevanju razkrivamo tehnike in pristope, ki so bili v pomoč nam, zaposlenim v Integraledu, ko smo bili tvojih let. Pomagali pa so tudi več sto dijakom in študentom, ki so do današnjega dne obiskali našo pisarno.

V vsakem razredu je nekaj sošolcev, ki jim je že od nekdaj popolnoma jasno, kaj si želijo postati. Vsi smo imeli sošolko, ki je že od vrtca dalje vedela, da želi postati zdravnica. Ali pa sošolca, ki že od prvega letnika srednje šole vsak dan govori o tem, kako bo postal pilot. Ali pa tistega prijatelja iz paralelke, ki si že od nekdaj želi postati vrhunski kuharski mojster. Ampak koliko je takšnih sošolk in sošolcev v razredu? Nekaj že, prav veliko pa ne.😊

Večina sošolcev v razredu še ne ve zares, kaj si v življenju želijo početi. Nekateri sicer vedo, na katerem področju se nekega dne želijo zaposliti, a jim niti približno še ni jasno, kako priti do tja. Ne vedo, na katero študijsko smer se vpisati, da se bodo kasneje lahko vpisali na želeno specializacijo in prišli do poklica, ki jih trenutno zelo privlači.


Obstajajo pa tudi tisti sošolci v razredu, ki se jim niti približno ne sanja o tem, kam naj se po končani maturi usmerijo. In teh je precej. Veliko več, kot si morda misliš.

V katero skupino sodiš ti? Če točno veš in sploh ni dvoma o tem, kaj želiš študirati, verjetno nima smisla, da prebereš ta članek. Ker ti je itak že vse jasno. Če pa si eden/ena izmed tistih, ki niti približno nimajo pojma o tem, na kateri študij se vpisati, ali pa sicer veš približno, kakšno službo želiš imeti, nisi pa čisto prepričan/a o tem, kateri študijski program bi bilo najbolje izbrati … potem beri dalje.

Razkrivamo 7 predlogov, ki so mnogim mladim pomagali odkriti, katero študijsko področje in nadalje, kateri študijski program je najprimernejši zanje.

1. Samorefleksija. Vzemi si nekaj časa in se popolnoma umiri. Nekaterim pri tem pomaga meditacija, drugim šport… izberi tehniko umiranja, za katero veš, da ti je že v preteklosti pomagala umiriti se. Nato začni z razmišljanjem o svojih interesih, strasteh in močnih točkah. Vzami si tudi list papirja in svinčnik ali tablico ter si zapisuj ugotovitve, da česa pomembnega ne pozabiš. Kaj res rad/a počneš? Popoldne, zvečer, med vikendi, v prostem času? Katere dejavnosti te najbolj veselijo? V čem si tako dober/a, da so te večkrat pohvalili tudi drugi? Odgovori na vsa ta vprašanja bi prav lahko bila področja, ki jih je smiselno bolje raziskati. Zelo velikokrat mladi namreč prav v teh področjih, ki jih že od nekdaj zanimajo, najdejo svoj bodoči poklic. Morda se ti sprva ne bo zdelo, da bi se v tvojih interesih lahko skrival tvoj bodoči poklic. Zato je dobro, da se o svojih ugotovitvah pogovoriš še z nekom, ki ti bo pomagal videti tisto, kar je tvojim očem ta trenutek morda skrito.

dekle, ki med učenjem razmišlja o študiju
Na kateri študij se vpisati?

2. Pogovor s svetovalcem za karierno usmerjanje. V tvoji srednji šoli mogoče obstaja možnost kariernega svetovanja, ki ti lahko pomaga raziskati različne karierne poti, glede na tvoje interese in spretnosti. Nudili ti bodo usmeritev in informacije, ki ti bodo pomagale pri sprejemanju odločitve. Tovrstna svetovanja največkrat potekajo v obliki reševanja kariernih testov. Če karierni testi na tvoji šoli niso na voljo, se lahko obrneš na našo pisarno, kjer lahko opravljaš test My career choices.


3. Raziskovanje različnih področij. Preuči različna študijska področja in možnosti kariere, da boš bolje razumel/a, kaj vsako področje zajema. Internet, knjige in pogovori s strokovnjaki iz različnih industrij, ti lahko pomagajo izvedeti več o različnih poklicih in kariernih poteh. Kje najti strokovnjake? Pozanimaj se pri starših, sorodnikih, sosedih. Morda kdo pozna koga, ki opravlja zanimiv poklic, o katerem si želiš izvedeti več.


4. Obisk univerzitetnih sejmov in informativnih dnevov. Številne univerze organizirajo sejme in informativne dneve, kjer lahko vzpostaviš stik s profesorji, študenti in diplomanti različnih oddelkov. To ti lahko ponudi dragocene vpoglede v predmete študija in študentsko življenje, kar ti bo pomagalo zožiti izbiro. Že 21. septembra se lahko udeležiš online dogodka o študiju v tujini.

13. oktobra pa bo v Ljubljani potekal največji sejem izobraževanja v tujini v tem šolskem letu. Na dogodku se bodo predstavile številne univerze iz cele Evrope, prav tako pa bodo na voljo zanimiva predavanja in kup informacij, ki jih moraš poznati, če želiš študirati v tujini. Na dogodek se brezplačno lahko prijaviš tukaj.



5. Ohranjaj odprti um. Nič hudega ni, če si neodločen/a v tem trenutku. Veliko študentov začne študij s približno idejo o tem, kaj bi želeli postati, a jim končni karierni cilj še ni čisto jasen. Med študijem nato odkrijejo svojo pravo strast. Ne bodi pod pritiskom, kot da ti mora biti že zdaj vse čisto jasno. Med študijem imaš dovolj časa, da odkriješ idealen poklic zase. 6. Vprašaj za nasvet. Pogovori se s svojo družino, prijatelji, učitelji in strokovnjaki iz področij, ki te zanimajo. Njihove izkušnje in perspektive ti lahko ponudijo dragocene vpoglede v različne kariere. Za nasvet lahko vprašaš tudi tiste, ki so nekaj let starejši od tebe in že študirajo. Kje jih lahko najdeš? Povprašaj med prijatelji, najdi jih na družbenih omrežjih ali preveri v študentskem klubu v tvojem domačem kraju.



7. Razmisli o interdisciplinarnih programih. Če se ti zdi težko izbrati eno študijsko smer, razmisli o interdisciplinarnih programih, ki združujejo več predmetov. To ti lahko ponudi bolj prilagodljivo in raznoliko akademsko izkušnjo. Za primere takih študijskih programov nas kontaktiraj in z veseljem ti jih predstavimo.

Ne pozabi, da izbira študijskega programa ne določa nujno tvoje kariere za vse življenje. Številni ljudje kasneje v življenju zamenjajo kariere ali področja dela, veščine, ki jih pridobiš med študijem, pa so prenosljive na različne poklice. Najpomembneje je izbrati pot, ki te navdušuje in se ujema s tvojimi interesi ter vrednotami.


Če potrebuješ pomoč pri izbiri pravega študija zate, se prijavi na konzultacije. Sestanke izvajamo v naši pisarni na Tržaški 2 v Ljubljani, ali pa online.Na termin se je potrebno predhodno naročiti.


bottom of page