top of page
  • Tamara

VTIS, Prvi VTIS in kaj sporoča Predsednik RS Borut Pahor

Updated: Jul 28, 2021

V nadaljevanju si lahko prebereš:

· kdo ali kaj je VTIS,

· kdaj in kje se bo zgodil Prvi VTIS ter komu je namenjen,

· kaj je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor povedal študentom in drugim v tujini izobraženim Slovencem ter

· na kaj smo še posebej ponosni v pisarni Integraledu.


Društvo v tujini izobraženih Slovencev (VTIS) je vodilna organizacija, ki povezuje v tujini izobražene Slovence. Imajo preko 1880 članic in članov po vsem svetu, v več kot 51 državah ter 15 lokalnih odborov po posameznih državah.

Bodočim mednarodnim študentom močno priporočamo, da se brezplačno včlanite v njihovo društvo. To lahko storite tukaj.

V sredo, 11.avgusta 2021 ob 17.30 uri, društvo VTIS pripravlja tradicionalni dogodek v Ljubljani za vse, ki se prvič odpravljate v tujino, z naslovom Prvi VTIS: iz Slovenije v svet. Namen dogodka je predstavljanje izkušenj članov društva v zvezi s študijem, delom in življenjem v tujini.


Če si študent oziroma raziskovalec in načrtuješ odhod v tujino, imaš na ta način možnost pridobiti odgovore na konkretna vprašanja glede na državo, ki te zanima, in se spoznati ter povezati s člani društva v sproščenem vzdušju. Morda najdeš nekoga, ki se odpravlja na isto univerzo kot ti 😊 Na dogodku bodo sodelovali tudi partnerji društva - Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS, AdFutura, ASEF - Ameriško slovenska izobraževalna fundacija naša pisarna IntegralEdu, ter mnogi drugi. Na dogodek se obvezno prijavi preko spletnega obrazca.

Društvo VTIS sicer odlično sodeluje tudi z Republiko Slovenijo in njenimi najbolj vidnimi predstavniki. Skupaj s Predsednikom države Borutom Pahorjem so v juliju organizirali dogodek v Vili pod Rožnikom, ki je bil namenjen vsem mladim Slovencem, ki študirajo ali delajo v tujini.


Spodaj si lahko prebereš povzetek nagovora predsednika na dogodku. K branju te spodbujamo posebej še zato, ker je zares navdihujoč in je odlična popotnica tudi vsem vam, ki se septembra oziroma oktobra prvič odpravljate na študij v tujino.


Povzetek nagovora Predsednika Boruta Pahorja V Tujini Izobraženim Slovencem

"Finančni paket za okrevanje EU (po pandemiji) je vreden ¾ trilijona evrov in je pomemben zato, ker ne pomaga državam samo zato, da se lažje preusmerijo v tisto, kar sicer imenujemo trajnostni razvoj.

Letos v Sloveniji praznujemo 30. – letnico in zrasla je že generacija, ki je zdaj visoko izobražena, ki postaja nosilna generacija naše prihodnosti, ki je bila rojena v samostojno Slovenijo. Generacija, ki tudi v psihološkem smislu nima nekih dilem, raznoraznih ostankov nekih čustev, ki morda še tako ali drugače zadevajo mojo generacijo ali celo starejše ljudi.

Vi ste vsi brez teh močnih primesi, ki so pri čustvovanju ljudi povsem običajne. Imate to svežino, ste izobraženi, ste povsod po svetu in kot veste, od prvega srečanja z mano nikoli nisem pokroviteljsko menil, da je edina naloga države, kako bi vas dobili nazaj.

Ostanite tam, kjer ste ustvarjalni. Samo bodite tako prijazni in odprti. Mi pa toliko spretni, da smo z vami v dialogu, v kontaktu. Da si pomagamo.


(nadaljevanje govora)

To je vaša velika generacijska priložnost.

Moji generaciji je bilo naloženo, da naredimo ta velik prelom v slovenski zgodovini. Iz naroda smo postali nacija, Slovenci smo dobili svojo državo. V naslednjih letih smo se vključili tudi v Evropsko unijo, postali smo aktiven del sveta.

Zdaj pa, ljubi prijatelji, je na vas. Zdaj ste vi tista nosilna generacija, ki mora razmisliti o tem, kako izkoristiti to priložnost, ki je dana tudi s paketom okrevanja. Kako, ne samo s tem denarjem pospešiti razvojne zaostanke, ampak kako ta zaostanek usmeriti tudi v razvojni preskok tam, kjer vidimo našo prihodnost.

Prihodnost v tem, da ohranimo to čudovito naravo, a hkrati tudi, da ustvarimo pogoje, da v njej živimo na visoki ravni, blaginje in varnosti. To je pa zdaj vaše poslanstvo, ki vam je dano. Mi se bomo potrudili z vami sodelovati po najboljših močeh, vi pa ste tisti, ki ta svet najbolj razumete.

V imenu države bi želel reči, da bomo naredili vse, kar je v naši moči, da vam kolikor je mogoče odpremo vrata, vzpostavimo dialog.

///

Slovenija je ustvarjena za trajnostni razvoj. Vi pa imate to znanje, kjerkoli v svetu že ste, sodelujte s to našo ljubo domovino, tako da bomo leta 2050 praznovali vaše uspehe, uspehe vaše generacije!"


Kot je na tem istem dogodku dejala Kristi Hodak, predsednica društva VTIS, ste mladi, ki se izobražujete v tujini dodana vrednost za državo, ne pa beg možganov!


Tudi v naši pisarni Integraledu smo veseli in počaščeni, da smo skozi šolsko oziroma študijsko leto 2020/21 pri vpisu na študij v tujino lahko pomagali mnogim mladim, zelo talentiranim maturantom in študentom. Tudi mi se že sedaj veselimo vaših mednarodnih uspehov.

Hkrati spodbujamo vse, ki razmišljate o tem, da bi na študij v tujino odšli v študijskem letu 2022-23, da se nam čimprej oglasite, da skupaj odkrijemo, katere so najboljše opcije za vas.

Večina univerz v Evropski Uniji, pa tudi v Veliki Britaniji, ima prijavne roke že januarja, zato nikar ne odlašaj in nam piši še danes.


(foto: Nebojša Tejić / STA, IntegralEdu)


50 views0 comments
bottom of page