top of page

Študijski programi Game Art, Game Design, Game Development

Področje, povezano z video in računalniškimi igricami, je na univerzitetni ravni v tujini že dobro razvito, saj obstaja več različnih študijskih programov z različnimi fokusi. Najbolj priljubljeni študiji v tujini so študiji v Angliji Game Art, Game Design in Games Development ter kombinacije med njimi. Vsak izmed teh programov se osredotoča na druge faktorje razvoja, oblikovanja in izdelave iger.

Games Art

Študijski programi Games Art omogočajo pridobitev znanja in razumevanja igričarske umetnosti. Večina programov zagotavlja pridobitev praktičnih izkušenj pri pripravi vsebin v okolju, ki ga najdemo v moderni igričarski idustriji, zaradi česar so diplomanti odlično pripravljeni na trg dela. Tekom študija študentje razvijajo tehnične veščine, kot so zmožnosti konstrukcije delov za 2D in 3D igre, česar se učijo s 3D modeliranjem, tradicionalnim risanjem in osnovami vizualnega jezika ter ustvarjanja 2D slik. Znanje v višjih letnikih nadgradijo s pozavanjem digitalne konceptualne umetnosti ter delom na projektih, kjer sami osnujejo in izdelajo 3D igro. S sodelovanjem v različnih delavnicah se spoznajo s programsko opremo, kot sta Maya in Adobe Creative Cloud. Poleg razvoja tehničnega znanja so študijski programi osredotočeni tudi na pridobitev mehkih veščin, kot je delo v skupini, komunikacija, pogajalske sposobnosti ter sposobnost prepričevanja, ki so pomembne pri ustvarjanju kariere. Del študija je prav tako izdelava portfolia, ki študentom služi kot prikaz pridobljenih tehničnih znanj in kreativnega razvoja med študijem. 

Primer projektov, ki jih izdelujejo študentje na angleški univerzi De Montfort si lahko ogledaš tu:

Games Design

Študijski programi Games Design se osredotočajo na proces oblikovanja računalniških iger, njihovega razvoja ter uporabe sodobne tehnologije. V prvem letniku študentje zato pridobijo ključna znanja in veščine s tehničnega področja, kot so osnove 3D-modeliranja ter uvod v programiranje v nižjih letnikih ter kasneje podrobno poznavanje vmesnikov, ki se uporabljajo v industriji. Ob tehničnem študentje pridobivajo tudi znanje, kot so različne metodologije priprave iger ter tehnike in metode pri načrtovanju projektov. Spoznajo se tudi z različnimi tipi igralcev, teorijami igranja ter načini pripovedovanja zgodb, ki je primeren za igre (storytelling). Pridobljeno znanje testirajo ob lastnih projektih, ki jih študentje izdelujejo bodisi sami bodisi v sodelovanju ostalimi študenti, pri čemer se učijo dela v skupini in komunikacije, ki jo tovrstno delo zahteva. Lasten projekt je tudi del zaključne študijske naloge, ki jo študentje vključijo v svoj portfolio.

Tu si lahko ogledaš primer zaključnega projekta na študiju Games Design na univerzi London South Bank University: 

Games Development

Študijski program Games Development je namenjen razvoju razvijalcev računalniških iger, ki so že tekom študija v stiku s potrebami industrije. Na področju tehničnih veščin se študentje učijo več programskih jezikov, razvoja programske opreme, poznavanja spletnih in multimedijskih aplikacij ter upravljanja več različnih baz podatkov. To znanje dopolnjujejo specifični moduli - takšen primer je npr. modul, kjer se študentje naučijo tehnik optimizacije za specifično platformo, ki jo izberejo sami. Poleg pridobivanja tehničnih veščin se študentje pripravljajo na delo v zahtevni igričarski industriji tako, da se preko projektnega dela učijo načrtovanja in doseganja ciljev, upravljanja s časom in dela v skupini. Povezave univerz z industrijo študentom omogočajo, da že med študijem delajo za naročnike z resničnimi zahtevami, ob čemer dobijo praktične izkušnje ter se seznanijo z etiko, varnostjo pri razvijanju programske opreme ter profesionalnostjo.

Primer zaključnega projekta na Univerzi v Sunderlandu si lahko ogledaš v spodnjem videoposnetku. 

Kam se lahko prijavim?

Študijski programi na univerzah v Veliki Britaniji:

Študijski programi na univerzah na Nizozemskem:

Creative Media and Game Technologies

Breda University of Applied Sciences

Kako se lahko prijavim?

Prijava na vse študijske programe v Veliki Britaniji poteka preko sistema prijave UCAS. IntegralEdu je UCAS-ov prijavni center, kar pomeni, da se lahko na navedene študijske programe prijavite preko nas. Prijava na študijske programe na Nizozemskem poteka preko sistema Studielink. Tudi preko tega sistem lahko vašo prijavo opravijo Integralovi svetovalci. V primerih izbranih univerz prijavo za vas opravimo celo brezplačno, saj so vse izbrane angleške in nizozemske univerze naše partnerske institucije. S prijavo preko agencije IntegralEdu dobite poleg tega celotno podporo do odhoda v tujino, vključno s pregledom vpisnih pogojev, iskanjem univerzitetne namestitve in pomoči pri izpolnjevanju prijave za študentsko posojilo.

Se vidiš na enem izmed izbranih študijskih programov? Prijavi se na brezplačno svetovanje za študij v tujini še danes!

bottom of page