top of page

namigi in nasveti

kako najti pripravništvo?

Iskanje pripravništva v ZDA je lahko naporen in dolgotrajen proces, ki študente v veliki meri pripravi na kasnejše iskanje redne zaposlitve.

Preden se lotiš iskanja pripravništva, si zastavi naslednja vprašanja:

 • Bi rad/a med prakso pridobil/a nova znanja ali dopolnil/a obstoječe znanje?

 • Iščeš pripravništvo v določeni industriji?

 • Iščeš prakso v določenem mestu ali zvezni državi?

 • Obstaja podjetje, za katerega bi želel/a delati?

 • Za kakšno podjetje želiš delati? Profitno ali neprofitno? Veliko ali majhno?

 • Hočeš imeti plačano pripravništvo ali ti je bolj pomembna izkušnja sodelovanja v programu?

 • Kako dolgo naj pripravništvo traja?

Enačba za najdbo popolnega pripravništva ne obstaja, a če si odgovoriš na zgornja vprašanja, začrtaš jasne cilje in izdelaš strategijo iskanja, ki ustreza tvojim ciljem in viziji, se boš lažje soočal/a z izzivi iskanja!

Da bi ti olajšali iskanje, smo v nadaljevanju pripravili 5 koristnih nasvetov oziroma strategij za najdbo ustrezne prakse:

1. Z iskanjem začni pravočasno

Upoštevaj, da je že sam proces prijave za Internship USA dolg, zato je priporočljivo, da se kandidat prijavi vsaj 3 ali 4 mesece pred želenim začetkom programa, a pred prijavo že potrebuješ izbranega delodajalca. Z drugimi besedami, najprej se posveti iskanju delodajalca, potem začni s postopkom prijave na program.

Prijave za pripravništva so na voljo le kratek čas, zato bodi se odzovi hitro (vedno imej pri sebi posodobljen življenjepis in motivacijsko pismo, prilagojeno za iskanje pripravništva v izbrani industriji).

 

2. Merila iskanja 

Najprej si odgovori na zgornja vprašanja. Odgovori pa še na sledeča:

 • Zakaj želim delati za izbrano podjetje?

 • Kakšnega delavca išče izbrano podjetje?

 • Kaj lahko ponudim izbranemu podjetju?

Upoštevaj, da mora biti bodoče pripravništvo povezano s tvoji študijskim področjem. To pomeni, da če študiraš ali nedavno zaključil študij marketinga, potem mora biti področje pripravništva povezano z marketingom.

Ko določiš industrijo, se osredotoči na del ZDA, kjer bi rad delal in živel naslednjih nekaj mesecev, potem pa še na želene koristi programa – katera znanja in veščine želiš pridobiti?

2. Določi bodoče karierne cilje

Čeprav mora biti pripravništvo neposredno povezano s področjem študija, pa lahko istočasno pomaga pri ugotavljanju zate (ne)ustreznih delovnih mest. 

Pripravništvo ti bo pomagalo, da odkriješ, katera industrija ali del industrije je zate, da odkriješ svoje bodoče cilje!

Pripravništvo pa je lahko tudi odskočna deska in prednost pred drugimi kandidati, ko vstopiš na trg dela.

 

4. Izdelaj seznam podjetij, za katere bi delal

Že veš, za katero podjetje bi najraje delal?

Razmisli, izdelaj seznam kontaktov in začni!

Za začetek preveri spletne strani podjetij. Morda želeno podjetje že oglašuje mesta za pripravništva. V nasprotnem primeru bodi proaktiven in pošlji vlogo skupaj z življenjepisom in motivacijskim pismom.

5. Viri

 • NEPOSREDNI KONTAKT

O tem smo pisali v prejšnjem koraku. Bodi proaktiven in se obrni na želenega delodajalca.

 • FFM (Family, Friends and Mentors)

Z razlogom obstaja rek: »It's who you know, not what you know.«

Mogoče je nekdo iz tvoje družbe že bil na programu in je sam iskal potencialne delodajalce? Morda ti lahko mentor ali profesor pomaga pri iskanju ali te poveže s pravo osebo na izbranem področju?

Dobra mreža lahko bistveno olajša postopek iskanja!

 • FAKULTETA

Na mnogih fakultetah so pisarne za mednarodno mobilnost študentov in/ali karierni centri, ki odgovarjajo na vsa vprašanja in pomagajo študentom pri prijavah na različne strokovne izmenjave. Povprašaj in preveri spletno stran svoje fakultete, ker ni neobičajno, da so mesta odprta in na voljo študentom prav na takšnih straneh.

 • SPLETNI VIRI

Na naši spletni strani lahko najdeš povezave do dobrih spletnih strani, ki so specializirane za iskanje pripravništev v ZDA, v nadaljevanju pa ponujamo še nekaj več informacij o njih.

 

Na koncu pa upoštevaj še te tri nasvete!

1. Ne zanemari moči družbenih omrežij!

Uredi in posodobi profile na Facebooku, LinkedInu in Twitterju, saj te bodo morebitni delodajalci zagotovo preverili tudi tam.

2. Pripravništvo se lahko konča z redno zaposlitvijo!

Mnogi delodajalci izkoristijo pripravništva kot orodje za zaposlovanje. Po nekih raziskavah 7 od 10 praktikantov dobi redno zaposlitev po končanem pripravništvu. Tvoj cilj naj bo pretvarjanje študija in teoretičnega znanja v praktično, saj je to tudi cilj tega programa!

3. Pokaži strast!

Ko najdeš ameriškega delodajalca, dobiš delo in začneš s programom, se delo šele začne!

Ameriška poslovna kultura izjemno ceni predane in vztrajne delavce, ki so pripravljeni vložiti zadnje atome moči v vsako nalogo.

Nekateri zaposlovalci so bolj pripravljeni zaposliti proaktivne in energične osebe, kot osebe z dolgim življenjepisom. Pravi duh lahko pokažeš na intervjuju preko Skypea!

pexels-photo-933964.jpeg
pexels-photo-442574.jpeg
pexels-photo-442574.jpeg
hands-people-woman-working.jpg

top 5 spletnih strani za iskanje prakse

LinkedIn

Družbeno omrežje, poznano tudi kot Facebook za profesionalce, omogoča povezovanje s »pravimi« ljudmi v industriji in predstavlja spletno verzijo tvojega življenjepisa. Omenili smo že, da skoraj vsi delodajalci pregledajo družbena omrežja, preden nekoga zaposlijo, posebno pozornost pa namenjajo prav LinkedInu, pri čemer kandidate razvrščajo po predhodnih izkušnjah, znanju, veščinah ter povezavah znotraj omrežja.

Če še nisi, je priporočljivo, da si ustvariš profil na tem omrežju:

 1. Navedi vse relevantne podatke iz preteklosti in sedanjosti, kot so delovne izkušnje, izobrazba, certifikati, znanja in veščine, prostovoljstvo in druge aktivnosti, s katerimi se ukvarjaš. Zapomni si: LinkedIn = življenjepis

 2. Piši slovnično pravilno in brez zatipkov pri vnašanju informacij in podatkov.

 3. Naloži profesionalno sliko!

 4. Zgradi mrežo!

 

Obstaja več načinov, kako na LinkedInu iskati pripravništvo.

Najenostavnejši način je pregledovanje trenutnih ponudb za delo v razdelku »jobs« in z vpisom pojma »internships« v iskalnik, pri čemer lahko že v začetku določiš tudi lokacijo (lahko iščeš po celotnih ZDA ali pa le v določenih zveznih državah ali mestu). Potem se bodo pojavili rezultati na podlagi izbranih kriterijev, iskanje pa lahko zožiš še z drugimi filtri, kot so datum objave, tip dela (part-time, full-time), potrebne izkušnje, pozicija, industrija … Edina slabost iskanja na LinkedInu je, da ne moremo pripravništev filtrirati na plačana in neplačana.

Drugi način je povezovanje s »pravimi« ljudmi v industriji in kontaktiranje teh posameznikov glede prostih mest. Uspeh takšnega načina iskanja zavisi od druge strani, ki mora odgovoriti na sporočilo, in od možnostih za kontaktiranje (povezav ne moremo kontaktirati neposredno).

Tretja možnost je vključevanje v skupine na LinkedInu. S tem prideš v stik z osebami, ki prav tako iščejo ali so iskale pripravništvo, ter s predstavniki podjetij. Skupine lahko najdeš tako, da v iskalnik vpišeš pojem »internship« ter izbereš More > Groups.

Glassdoor

Velika prednost te platforme je v ponudbah, ki prihajajo iz različnih izvorov, iz spletnih strani podjetij, preko partnerstev z drugimi oglaševalskimi portali in spletnimi stranmi ter neposredno od delodajalcev. Vse dostopne ponudbe lahko filtriramo s pomočjo številnih kriterijev, s katerimi pridemo do informacij o morebitnih delodajalcih in vidimo povprečne ocene podjetij, ki oglašujejo delovna mesta.

Odlična možnost, ki je dostopna iskalcem, je »Create job alert«, ki omogoča, da iskalci na svoj elektronski naslov dobijo obvestila o novih mestih glede na izbrane kriterije (npr. Internships in the USA).

Internship.com

Na tej spletni strani je navedenih več kot 100 tisoč ponudb več kot 60 tisočih podjetij. Kot že prejšnji dve spletni strani tudi ta omogoča iskanje pripravništev po različnih kriterijih ter nudi iskanje pripravništev v skladu s področjem študija.

Poleg tega možnost »Who« prikazuje vse prijatelje, ki jih imaš na Facebooku in so na nek način povezani s podjetjem, so že delali tam ali pa trenutno tam delajo.

WayUp

Portal, specializiran za ponudbo pripravništev in za delovna mesta, ki ne zahtevajo predhodnih izkušenj, na katerem oglašuje več kot 30 tisoč podjetij.

Če ni na voljo niti ena ponudba, ki je povezana s tvojim področjem študija, se lahko prijaviš na njihove novičke in prejemaš novice o novih ponudbah.

Google

Zadnji, a enako pomemben predlog, je najslavnejši spletni iskalnik na svetu. Ne podcenjuj moči Googla, saj lahko iskanje preko spletnega iskalnika prilagajaš na najrazličnejše načine – npr. "paid marketing internship in NYC"

Upoštevaj, da vsaka prijava od tebe zahteva življenjepis in motivacijsko pismo. Če potrebuješ pomoč pri pripravljanju katerega o njiju, se obrni na nas!

bottom of page