top of page
  • Tamara

Informativni dan - Študij v Italiji

Po podatkih Unesca v tujini študira več kot 3000 slovenskih študentov, med katerimi Unesco ne ločuje med Erasmus izmenjavami in rednimi študenti na študiju v tujini.

Zelo veliko jih študira v sosednjih državah, tudi v Italiji.Če te zanima študij v Italiji izkoristi priložnost in pridi na virtualni informativni dan »Study in Italy«, ki bo 18. februarja, vzporedno pa bo potekal tudi »Study Art & Design«.


Zakaj študirati v Italiji?

Italija je država, ki jo za navdih in zgled jemljemo na mnogih področjih, na primer v kulturi, umetnosti, kulinariki. Tudi v izobraževanju so se nekatere zgodovinske smernice formirale prav v tej karizmatični državi. Italija se ponaša z bogato akademsko zgodovino, začetki današnjega visokošolskega izobraževanja namreč segajo že v 11. stoletje. Z dolgo tradicijo odličnosti v raziskovanju, znanosti in kreativnosti pa je postala priljubljena izbira številnih študentov iz vsega sveta. Na več kot 220 univerzah in zasebnih visokošolskih institucijah po vsej Italiji po podatkih nacionalnega statističnega inštituta, študira preko 60.000 mednarodnih študentov, med katerimi jih je največ iz Kitajske.Italija sodi med cenejše države v Evropi glede na strošek šolnine, kljub temu pa to ni glavna motivacija za študij v Italiji. Dijaki in študenti Italijo izbirajo predvsem zaradi unikatne življenjske izkušnje, ki poleg akademskih priložnosti vključuje tudi bogato kulturno in umetnostno dediščino ter prvovrstno kulinariko.


Cena šolnine je odvisna od dohodka družine

Italija se ponaša z izjemno enakopravnim sistemom financiranja in štipendiranja, tako za domače, kot tudi za mednarodne študente. Cena šolnine za posameznega študenta je v Italiji odvisna od dohodka družine študenta, od programa, na katerega se študent vpisuje in od njegovih akademskih uspehov. Za letnik študija na javni univerzi morajo študenti iz ekonomsko šibkejših družin odšteti nekaj sto evrov, študenti premožnejših družin pa tudi do več tisoč evrov na letnik. Italija kot ena redkih evropskih držav ponuja subvencionirano šolnino tudi za študij na zasebnih univerzah. Tako lahko mednarodni študenti študirajo tudi na prestižnih zasebnih univerzah, kot je Università Cattolica del Sacro Cuore, njihova šolnina, ki je odvisna od ekonomskega položaja družine in akademskih dosežkov, pa znaša od 3.600 do 8.900 evrov na letnik študija. Mednarodni študenti lahko s štipendijami in finančnimi posojili, ki jih nudi Italija, pokrivajo tudi stroške stanovanja, javnega prevoza in druge, za študente pomembne infrastrukture.V Italiji se nahajajo nekatere izmed najstarejših univerz v Evropi, po bolonjskem sistemu pridobljena izobrazba na italijanskih univerzah pa je priznana v večini evropskih držav. Na virtualnem info dnevu »Study in Italy«, boste dijaki in študenti dobili vse informacije o vpisu, študijskih programih, šolninah in štipendijah, spoznali pa boste lahko tudi izbrane italijanske univerze, katerih predstavniki bodo na dogodku aktivno sodelovali.Iz prve roke

Na dogodku bodo aktivno sodelovali tudi predstavniki izbranih univerz.

Podroben program virtualnega informativnega dneva in seznam sodelujočih univerz sta objavljena tukaj.


131 views0 comments

Comments


bottom of page