top of page
  • Tamara

5 + 1 razlog za študij umetnosti in oblikovanja

Sektor kreativnih industrij je eden izmed najhitreje rastočih, z digitalizacijo družbe pa se odpirajo številna delovna mesta po vsej Evropi in izven nje. Poleg Italije, ki ima bogato tradicijo v umetnosti in oblikovanju, se veliko evropskih študentov, zainteresiranih za to področje, odloča tudi za vpis v Veliko Britanijo, ki že pregovorno slovi po izjemno kvalitetnemu izobraževalnemu sistemu in dobrih zaposlitvenih priložnostih.


Področje umetnosti in vizualnega komuniciranja se z digitalizacijo družbe hitro spreminja, napreduje z dneva v dan.
Kateri so glavni razlogi, ki dijake in študente spodbujajo v študij umetnosti in oblikovanja?


1. Številna tematska področja

Študij oblikovanja in umetnosti je širok pojem. Znotraj oblikovanja in umetnosti se namreč skrivajo številna kreativna področja – od gledališča, plesa, fotografije, pripovedovanja zgodb in grafičnega oblikovanja, pa vse do oblikovanja tekstilij, tudi slikanja in celo kiparstva. Študenti umetnosti in oblikovanja so poznani kot eni izmed najbolj angažiranih, njihova kreativnost namreč skoraj nikoli ne počiva in vedno radi ustvarjajo. Če ne za potrebe študija, pa zase.

2. Hitri vzpon tehnologije


Kreativna industrija, v kateri zaposlitev najde veliko diplomantov umetnosti in oblikovanja, danes v delovne procese vključuje nove tehnologije, kot so umetna inteligenca, 3D tiskanje in robotika. Povpraševanje po specializiranih kadrih na trgu je veliko. Pričakovati je, da bo z leti naraščalo. Temu so se prilagodile številne univerze po Evropi, tudi v Italiji in Veliki Britaniji. Vsebino študijskih programov tako vedno bolj prilagajajo potrebam trga in študentom omogočajo specializacijo iz različnih področij, kjer lahko z najnovejšo tehnologijo razvijajo video igre, aplikacije, spletna mesta in druge digitalne izdelke.​


3. Raznolik nabor predmetov

Študenti umetnosti in oblikovanja so nagnjeni k izobražujejo na zelo različnih področjih. Študijskemu programu, ki ga izberejo, pogosto dodajajo tudi dodatne tečaje in predavanja iz drugih področij umetnosti. Tako postajajo še bolj odprtega duha, v drugih področjih umetnosti pa iščejo tudi navdihe za svoje ustvarjanje in bodočo karierno pot.

4. Prenosljivost veščin

Nekateri diplomanti umetnosti in oblikovanja se po zaključenem izobraževanju podajo drugačnim izzivom naproti in se zaposlujejo na drugih področjih dela. Njihova močna dodana vrednost so veščine, ki so jih osvojili tekom študija in jim lahko pridejo prav pri številnih poklicnih vlogah. Nekatere izmed teh veščin so kreativno in samostojno razmišljanje, sposobnost reševanja problemov, nadzorovanje verbalne govorice telesa, koordinacija oči, odlične komunikacijske sposobnosti itd.

5. Priložnosti za zaposlitev

Internet je ustvaril eksplozijo možnosti za digitalne oblikovalce in multimedijske umetnike. Svet je poln računalnikov, pametnih telefonov, tablic in drugih prenosnih elektronskih naprav. Skoraj vsa podjetja so prisotna na spletu, iz dneva v dan pa se povečuje tudi delež v digitalnem oglaševanju. Internet ljudi povezuje, obvešča, usmerja in izobražuje. Ljudje digitalna orodja uporabljamo za druženje, igro, nakupe in zabavo. Zaradi vsega tega močno narašča povpraševanje po spletnih oblikovalcih, oblikovalcih aplikacij, oblikovalcih programske opreme, grafičih oblikovalcih, digitalnih ilustratorjih, multimedijskih umetnikih, video producentih, spletnih založnikih, digitalnih animatorjih, oblikovalcih iger in številnih drugih takoimenovanih digitalnih poklicih.

Se med njimi vidiš tudi ti? Potem nikakor ne zamudi našega naslednjega virtualnega dogodka.


Bonus razlog: Umetnost osrečuje 😊

​Srednješolski umetniški programi se začnejo z opazovanjem resničnega sveta in se nadaljujejo s posnemanjem, analiziranjem in ustvarjanjem vizualnega odziva na okolje. Študij umetnosti pa študente vedno znova vrača v opazovanje in kritično vrednotenje in izražanje vsega, kar je okrog nas. Študenti umetnosti s svojimi izdelki razvijajo svoje kompetence in polnijo svojo dušo ter osrečujejo tiste, ki imajo njihovo umetnost priložnost spoznati in jo razumeti.


Najbolje plačani umetniški poklici


Pregovor pravi, da so umetniki reveži, realnost pa kaže na to, da najbolj kreativni ljudje služijo največje vsote denarja.

Nekateri odlično plačani poklici s področja umetnosti in oblikovanja so:

​​

  • Art Director

  • Art Agent/Business Manager

  • Art Professor

  • Commercial Artist

  • Animator

  • Interior Designer

  • Graphic Designer

  • Fashion designer

  • Art Gallery Dealer

  • Advertising Designer

  • Freelance Writer


Razmišljaš o študiju iz zgoraj omenjenih področij, pa nisi prepričan/a katero univerzo izbrati?
Preveri, katere bodo sodelovale na virtualnem informativnem dnevu “Study Art& Design” in se prijavi na dogodek.


57 views0 comments
bottom of page