top of page
  • Writer's pictureIntegralEdu

Šolanje na srednji šoli v tujini daje otrokom samozavest

Updated: Sep 23, 2022

Intervju z Ano, mamo dijakinje, ki se šola na zasebni srednji šoli v Veliki Britaniji.


»Srednješolsko izobraževanje v tujini daje mojemu otroku samozavest in potrebno pripravo za vpis na prestižne univerze,« pravi mama dijakinje, ki se šola v Veliki Britaniji.


Kateri so glavni razlogi, zaradi katerih se starši odločijo svoje otroke poslati na šolanje v tujino? Preberite intervju z Ano, ki je izbrala prednosti šolanja v tujini za svojo hčerko. Ta obiskuje »Bromsgrove«, eno najelitnejših srednjih šol v Veliki Britaniji.


Šolanje v tujini je velik in pomemben korak za vsakega otroka in njegove starše, izbira prave šole in programa pa je ključnega pomena za akademsko pot in kasnejši razvoj kariere. Ana je mama, ki je za svoje otroke izbrala prednosti šolanja v tujini. Hči se uspešno izobražuje na šoli »Bromsgrove«, eni najelitnejših ustanov v Veliki Britaniji. V tem intervjuju predstavlja svoje motive, izkušnje in vtise o tamkajšnjem šolanju.


1. Poslati otroka v drugo državo je pogumna poteza, kako to, da ste se za to odločili?

Moja hčerka je že od malih nog želela postati pisateljica in pisati v angleščini, da bi lahko objavljala po vsem svetu. Vedela je, da je za to potrebno znanje angleščine, da postane kot njen materni jezik, pridno se je učila in odšla na poletni jezikovni tečaj v Anglijo. Bila je na poletnem taboru na šoli Bromsgrove in ko je šola objavila prosta mesta za en semester od aprila do julija, smo se zlahka odločili, da jo pošljemo na preizkus. Takrat je bila tam zelo srečna, našla je veliko prijateljev, izpite GSCE je opravila z odličnimi ocenami. Njena angleščina se je v samo treh mesecih izboljšala toliko, da jo je govorila tako dobro, kot bi bila njen materni jezik. Znanstveno dokazano dejstvo je, da otroci pred 12. letom starosti pogosteje izgubijo »naglas«, v kolikor se tujega jezika učijo v okolju, kjer jezik govorijo vsi. Po poskusnem semestru smo se odločili, da je zanjo bolje, da ostane v Veliki Britaniji. Takrat je bila stara 13 let, letos pa bo končala šolanje na "Bromsgrove" in se bo s septembrom 2023 prijavljala na univerze v Veliki Britaniji.


2. Srednje šole v tujini imajo povsem drugačne modele dela od tistih, ki jih poznamo pri nas. Kaj so prednosti in kaj slabosti?

Vidim veliko prednosti: majhni razredi, med pandemijo sem lahko uskladila sinovo spletno izobraževanje doma in njeno spletno izobraževanje. Bila je veliko bolj angažirana, šolski spletni sistem je bil popoln, šola je prešla na spletne roditeljske sestanke, na neki točki je šola celo ponudila del pouka na spletu in del pouka v živo, odvisno od države, iz katere dijak prihaja. Kitajski dijaki se na primer niso mogli pravočasno vrniti v šolo. Zdaj šola ukinja papirnate učbenike, vsi otroci imajo tablice in na tablice pišejo zapiske, vse naloge delajo elektronsko. Ne morem verjeti, kako napredna je šola in kako hitro se prilagajajo novim trendom.


3. Kaj pa hobiji, razvijanje kakšnih drugih veščin, povezanih s športom ali umetnostjo?

Šola "Bromsgrove" ima 400 hektarjev zemlje, 16 teniških igrišč, lasten bazen, vse vrste športnih in obšolskih dejavnosti. Imajo vse, otroci sami se odločijo, kaj bi radi počeli. Ker je šola zelo velika, saj je v internatu 800 učencev, je polna življenja. Med vikendi organizirajo ekskurzije, športna tekmovanja ipd.


4. Nekaj, kar zagotovo skrbi vse starše, je fizično in duševno zdravje njihovih otrok. Kako zagotoviti, da bo vaš otrok v vseh pogledih zdrav?

Smo v nenehnem stiku tako s hčerko, kot s »starši v hiši«, to je družina, ki živi v hčerinem dijaškem domu in skrbi za dekleta v tem domu. V domu je okoli 100 deklet. V šolah je približno 8 različnih hiš in vsaka hiša ima svoje "starše". Tudi šolski rok ni tako dolg. Vsak semester ima hči polovični odmor in se vrne domov za 1 ali 2 tedna. Torej v bistvu ne mine več kot 6 tednov, ko je ni doma z nami.


5. Kateri so bili vaši največji dvomi in negotovosti, ko ste se odločali za njeno šolanje v drugi državi?

Kako se bo moja hči navadila na šolo, ker je bila tako majhna, ko smo jo poslali tja. Zelo kmalu se je navadila na šolsko življenje, vse nove prijatelje in samostojnost in se je z veseljem vračala v šolo. Ko se zdaj vrača domov, je ves čas v stiku z vsemi prijatelji iz šole.


6. Postopek odločanja in vpisa v želeno srednjo šolo v tujini je zapleten, kako ste se informirali?

V mednarodni pisarni Integraledu smo imeli izobraževalno svetovalko. Za vse podrobnosti in prijavo je poskrbela gospa Lea Ban. Pripravila nas je na to, kaj lahko pričakujemo, kako se učiti za sprejemne izpite, kako se obnašati med Skype razgovorom in obiskom šole. Zelo smo hvaležni za vso njeno pomoč in nasvete. Teh internih informacij nismo mogli pridobiti, ker to ni nekaj, kar bi lahko prebrali na spletni strani šole, šola pa je selektivna, zato je izjemno pomembno, da je prijavni paket strokovno pripravljen. Gospo Leo Ban toplo priporočamo vsaki družini, ki je tik pred tako pomembno odločitvijo, kot je srednja šola v tujini.


7. Na kaj moramo biti še posebej pozorni pri izbiri ustrezne srednje šole v tujini?

Predmeti, ki jih ponuja šola, pretekli rezultati šole, število učencev, število internatov (domov), lokacija, pa tudi letalske povezave, šolnine, štipendije, izkušnje nekdanjih dijakov, ki jih lahko enostavno preverite pri izobraževalnem svetovalcu.


8. Kako se je vaša hči odzvala na to odločitev, nato pa na novo okolje in način življenja?

Odločitev smo sprejeli skupaj, s pomočjo družine in z aktivno udeležbo hčerke. Nismo je silili v tujino, rekli smo ji, da lahko gre, kadar bo pripravljena.


9. Kaj če ima otrok poseben načrt prehranjevanja, ima težave s pozornostjo ali kakšne druge podobne specifične zahteve?

Vse to so stvari, o katerih se pogovarjate s "starši v hiši". Vedo vse o vsakem posameznem otroku v njihovem varstvu. Moja hči ima veliko sošolcev z različnimi potrebami in šola je tako prilagodljiva, da za vse najde rešitev.


10. Ali lahko z nami delite svojo realno situacijo med prilagajanjem na novo življenje, ki ga prinaša izobraževanje v tujini?

Nisem prepričana, ali se je bilo težje privaditi otroku ali nam kot staršem. V obeh primerih se dnevna rutina zelo spremeni. Traja nekaj mesecev, da se navadiš na nov način življenja, a ko začneš opažati rezultate, veš, da je bilo vse vredno in da imajo vsa odrekanja svoj namen in cilj. Moja hči je zelo samostojna mlada oseba z ambicijami in močno voljo, da jih uresniči. Mislim, da je to veliko bolj pomembno kot imeti otroke v neposredni bližini in da so popolnoma odvisni od tebe kot starša.


11. Kaj bi sporočil neodločenim staršem?

Je vredno. Otroci se osamosvajajo, živijo v dobrem socialnem okolju, se družijo s prijatelji, kar je v teh časih zelo pomembno. Skratka, imajo normalno življenje v varnem in nadzorovanem okolju. Nobenih računalniških iger, ker za to ni časa, veliko športov, ki so tudi del obveznega programa, lepih bivalnih pogojev, dobrih učiteljev in mednarodnega okolja, ki jim odpre pogled na ves svet, ki jih čaka po diplomi.


Ana, mama Antonije, dijakinje IB šole "Bromsgrove".


Če tudi vi razmišljate o tem, da bi svojega otroka poslali na šolanje v tujino, vas 7. oktobra lepo vabimo na World Educational Fair, kjer se bo nekaj srednjih šol predstavilo v živo. Dogodek bo potekal v petek, 7.oktobra od 12h do 16h v hotelu Slon v Ljubljani. Na voljo bodo vse podrobne informacije o šolanju v tujini na enem mestu. Več o dogodku in srednjih šolah, ki sodelujejo na World education fair, lahko preberete tukaj.

Prijava na dogodek je brezplačna.




74 views0 comments
bottom of page