top of page

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Okoli programa poletnega dela v ZDA kroži veliko mitov in legend. Preveri, kaj je res in kaj ni!

Biti moraš študent/ka visokošolske institucije, ne glede na smer študija. Ni pomembno, če študiraš redno ali izredno, študiraš lahko v Sloveniji ali v tujini.

Imeti moraš željo obiskati ZDA in spoznati več o ameriškem načinu življenja.

ALI LAHKO POTUJEM S PRIJATELJI?

Seveda! Za to, koliko ljudi lahko skupaj potuje preko programa in spoznava ZDA, omejitev ni. Ena možnost je, da boste delali na istem delovnem mestu pri večjem delodajalcu, ki zaposluje veliko delavcev. Druga možnost je, da boste delali in bili nameščeni v istem kraju, a boste delali pri različnih delodajalcih – to je dobra izbira, kadar so pri delovnih izkušnjah in ravni znanja angleščine v skupini prijateljev velike razlike.​

ALI LAHKO SODELUJEM TUDI, ČE SEM ŠELE V PRVEM SEMESTRU?

Seveda! Študent/ka si že – izkoristi vse ugodnosti, ki ti jih ta status prinaša. Bivanje v ZDA med poletjem je ena izmed njih. Pričneš lahko že v prvem letu, nato pa se v naslednjih treh ali več letih vračaš na program in v tem času prepotuješ celino!

Imeti moraš srednjo stopnjo znanja angleškega jezika.

Imeti moraš pogum, da se odpraviš na življenjsko dogodivščino in zase izbrati drugačno poletje.

Biti moraš star/a med 18 in 29 let.

KAKO DOBRA MORA BITI MOJA ANGLEŠČINA?

Dovolj dobra za vsakdanje pogovore. Boljše znanje angleščine zagotovo prinaša prednost ne le za boljše ponudbe za delo in bolje plačane pozicije, temveč za kakovostno celotno poletno izkušnjo.

KOLIKO IZPITOV MORAM OPRAVITI NA FAKULTETI?

Najmanj dva iz tekočega akademskega leta. Upoštevaj, da neopravljanje izpitov priča o tvoji neodgovornosti in neresnem odnosu do študija in študijskih obveznosti, kar lahko negativno vpliva na konzula pri odločitvi za odobritev tvojega vizuma.

ALI GREM LAHKO TUDI, ČE SEM V ZADNJEM LETU?

Da, program je odprt za vse študente dodiplomskih in podiplomskih študijev, ne glede na leto študija. Potrebno je le, da imaš v času prijave in intervjuja za vizum status študenta. Pojdi zdaj, odloči se, dokler imaš za to še priložnost!

ALI SE LAHKO UDELEŽIM WORK & TRAVEL PROGRAMA, ČE ŠTUDIRAM V TUJINI?

JA! Na program poletnega dela v ZDA Work & Travel se lahko prijavijo državljani Slovenije, ne glede na to, kje študirajo, ter tujci, ki študirajo v Sloveniji.

LAHKO IZBEREM LOKACIJO ALI JE DOLOČENO, KAM ODHAJAM?

Izbira, kam boš odšel/odšla, koliko časa boš ostal/a in kdaj boš odšel/šla, je povsem tvoja, mi pa ti lahko svetujemo na podlagi svojih izkušenj, tvojih želja in preferenc ter izkušenj prejšnjih udeležencev.

SO LETALSKE KARTE CENEJŠE, ČE JIH KUPIMO PREJ?

So. Če si se odločil/a potovati in sodelovati na programu, se prijavi takoj, ko je mogoče, da si čimprej zagotoviš ponudbo za delo in ugotoviš, na katero letališče moraš prileteti.

ALI LAHKO SAM/A NAJDEM PONUDBO ZA DELO?

Seveda, v kolikor ponudba za delo ustreza pogojem programa in se nahaja na obrazcu CIEE. V tem primeru bo delodajalca CIEE temeljito preverila, da bi dokazala in zagotovila njegovo legitimnost.

KDAJ JE PRVI DATUM ZA ODHOD?

Najzgodnejši datum odhoda je 1. junij oziroma prvi datum poletnih počitnic, ki jih določi tvoja univerza.

KAKO POISKATI DRUGO DELO?

Med raziskovanjem kraja, v katerem boš opravljal/a službo, lahko s sabo neseš že prej natisnjene življenjepise, da ne bi po nepotrebnem zapravljal/a denarja za tisk, in delo iščeš tako, da življenjepis pustiš potencialnim delodajalcem ter povprašuješ, če potrebujejo dodatno delovno silo. Ponekod lahko drugo delo opravljaš pri svojem delodajalcu in poleg dela, za katerega si zaposlen/a, opravljaš dodatne izmene v drugem oddelku ali na drugem delovnem mestu. Vse je odvisno od tebe, tvoje angažiranosti in samoiniciativnosti; na tebi je, da se znajdeš: vse možnosti so ti odprte.

ALI JE RES, DA IMAM PRAVICO DO VRAČILA DAVKA, KI GA MORAM PLAČATI V AMERIKI?

Da, vsi delavci, ki delajo v ZDA, so morajo plačati davek in izpolniti davčno napoved ob koncu leta, vključno s študenti, ki sodelujejo na programu Work & Travel. Davčna napoved se izpolnjuje po povratku domov, v začetku naslednjega koledarskega leta, in se lahko izpolni v Integralovi pisarni.

POTREBUJEM DELOVNE IZKUŠNJE, DA BI ME DELODAJALEC V ZDA ZAPOSLIL?

V večini primerov delodajalci zagotavljajo usposabljanje in uvajanje vsem študentom in za opravljanje večine del ne zahtevajo predhodnih delovnih izkušenj. Ali je predhodna delovna izkušnja nujno potrebna, je navedeno in opisano v ponudbah za delo. 

POTREBUJEM SOCIAL SECURITY CARD, KAJ JE TO?

To je kartica s številko, ki ima devet cifer. Te sestavljajo edinstveno številko (podobno našemu EMŠU), ki se jo izda vsem legalnim delavcem v ZDA, vključno s študenti na programu Work & Travel. Če imate številko Social Security še od lanskega leta, jo lahko še naprej uporabljate.

KAJ ME BODO VPRAŠALI NA INTERVJUJU ZA VIZUM?

Vprašanja se nanašajo nate – kje si izvedel/a za ta program, zakaj si želiš oditi na WAT, kje boš delal/a, kakšni so tvoji načrti po tem in kaj študiraš. Vsak razgovor je individualen, fiksen vprašalnik ne obstaja, tako da ni potrebe za strah, vprašanja so enostavna.

KAKO SE LAHKO PRIJAVIM NA PROGRAM POLETNEGA DELA V ZDA?

!!! PRIJAVE ZA POLETJE 2020 SO ZDAJ ODPRTE !!!

Kandidati, ki se prijavljajo prvič

Odločil/a si se: PRIJAVIL/A SE BOM!

Naši svetovalci te pričakujejo na sestanku v  pisarni ob predhodni najavi. Povedali ti bodo vse, kar te zanima o programu – pomagali so velikemu številu študentov pred tabo. V veselje jim bo izkušnje predhodnih udeležencev deliti s tabo!

Kandidati, ki so že sodelovali na  programu

Če si že sodeloval/a na programu z Integralom ali drugo agencijo s programom WAT in bi želel/a ponoviti to izkušnjo, reci le "SPET HOČEM ITI" in naši svetovalci bodo uredili vse potrebno.

Kandidati, ki ne morejo obiskati pisarne

Če se v naši pisarni ne moreš oglasiti osebno, ker živiš v drugem mestu ali študiraš izven Slovenije, se nam oglasi preko telefonske številke ali preko e-maila, da se dogovorimo, kako lahko naredimo celotni proces prijave čim enostavnejši zate.

Ko se prijavljaš na program, moraš s seboj prinesti naslednje dokumente:

 • osebno izkaznico – potrebna je tako za mednarodne študente kot za študente, ki študirajo v Sloveniji,

 • potni list – lahko ga prinesete tudi kasneje med procesom, če ga udeleženec še nima,

 • kopijo zadnje vize J-1 (v primeru, da si jih imel/a več) – te se dobijo za programe izmenjav, kot so Academic Year in America, Work and Travel, Internship ter Professional Career Training,

 • izpis ocen – ne skrbi, če ga nimaš v trenutku prijave. Lahko nam kasneje prineseš originalen izpis ocen s podpisom in žigom fakultete.

 • Potrdilo s fakultete o vpisu v tekoče študijsko leto – namen izdaje je lahko kulturna izmenjava, študentsko delo ali podobno.

KAJ SLEDI?

Zagotovi si Job Offer - ponudbo za delo

Na kakšen način si zagotoviš delo, kako izbrati kraj, delodajalca in delovno mesto?

Rezerviraj letalske karte 

 In to po najugodnješi ceni – za vas imamo posebne ponudbe!

Izdaja dovolilnice za delo in prijava na intervju za vizum

Z nami je celoten proces enostaven, hiter in prijeten.

Spletna orientacija, ki jo zagotavljajo naši partnerji, in odhod v ZDA!

KAKO DO VIZUMA?

Vemo, da je ena izmed stvari, ki te najbolj zanima in verjetno tudi najbolj skrbi, prav zloglasni ameriški vizum.

Dovoli, da ti povemo nekaj dejstev o vizumu:

 • vsako leto je proces prijave enak, mi pa poznamo njegove pozitivne in negativne plati,

 • vsako leto ameriški konzulat intervjuja na tisoče študentov, ki želijo sodelovati na programu poletnega dela v ZDA,

 • vsako leto ameriški konzulat uporablja svoja lastna pravila in kriterije, po katerih ocenjuje kandidate,

 • vsako leto po intervjuju obstajajo zadovoljni in nezadovoljni študentje,

 • vsako leto naredimo vse v naši moči, da bi zagotovili, da bi bil/a TI eden/ena izmed srečnih študentov/študentk, ki se uvrstijo v kategorijo VISA GRANTED.

Prav zato, ker vemo, kako stresen je ta proces, te spremljamo na vsakem koraku:

 • ko se prijaviš na program, bomo iskreni in ti povedali, kakšne so tvoje resnične možnosti za to, da pridobiš vizum,

 • dokler se pripravljaš na prijavo za vizum, ti bomo pojasnili postopek prijave in te obvestili, katere dodatne dokumente moraš pripraviti,

 • ko pripraviš vse potrebne dokumente, te bomo napotili na naslov za oddajo dokumentov,

 • pred samim intervjujem bomo s tabo opravili predintervju, ti pojasnili, kako prideš do ameriške ambasade, za konec pa ti zaželeli še SREČNO!

 • Med intervjujem  bomo držali pesti, da ti bo šlo čim bolje!.

 • Po intervjuju ti bomo pripravili načrt potovanja in ti poiskali najcenejšo letalsko karto!

 

V primeru, da kljub vsemu pristaneš v kategoriji visa refusal, ti Visa Guarantee zagotavlja povrnitev celotnih stroškov.

bottom of page