top of page

POGOSTO

ZASTAVLJENA

VPRAŠANJA

 • Kakšni so pogoji za sodelovanje v programu?
  V programu Internship USA lahko sodelujejo: osebe, starejše od 18. let, študenti ali nedavni diplomanti (obdobje od časa diplomiranja do prijave v program ne sme biti daljše od 6 mesecev), osebe z odličnim znanjem angleščine, osebe, ki izberejo pripravništvo v skladu s področjem izbranega/končanega študija.
 • Katere dokumente potrebujem za prijavo na program?
  Izpis ocen, potrdilo o vpisu ali kopijo diplomske listine/potrdila o diplomiranju, kopijo potnega lista, kopije prejšnjih ameriških vizumov, obrazec CIEE Application (zagotovi agencija in ga pomaga izpolniti).
 • Katere možnosti programa lahko izberem?
  Udeleženec lahko izbere, če si bo pripravništvo našel sam (možnost Self arranged) ali pa s pomočjo agencije (možnost Placement Plus).
 • Na katerih področjih lahko najdem pripravništvo?
  V okviru programa Placement Plus lahko delaš na sledečih področjih (v kolikor to omogoča izbran študij): umetnost, kultura, hotelirstvo, turizem, pravo, marketing, odnosi z javnostmi, informacijske tehnologije, mediji, inženirstvo, matematika, finance, računovodstvo, menedžment, kadrovske službe.
 • Kako se lahko prijavim?
  Prijave sprejemamo preko spleta (s klikom na gumb »Prijavi se!« na dnu strani) ali pa z obiskom v pisarni na brezplačnem sestanku. Če želiš o programu izvedeti več, se obrni na naše svetovalce na info@integraledu.si
 • Kako dolgo traja program?
  Študenti morajo v tujini preživeti najmanj 3 tedne. Najdaljše obdobje je 12 mesecev, odvisno od področja študija in izbranega pripravništva. Upoštevaj tudi to, da imajo po končanem pripravništvu udeleženci na voljo dodaten mesec za potovanja znotraj ZDA.
 • Kakšni so skupni stroški programa?
  Cena programa je odvisna od izbrane izbire iskanja pripravništva, cene obeh možnosti pa so navedene na spletni strani. Cena programa vključuje: zagotovljeno ponudbo za pripravništvo (v primeru možnosti Placement Plus), potrditev delodajalca (za možnost Self arranged), podporo v prijavnem postopku, zdravstveno zavarovanje v času trajanja programa in še v času dodatnega meseca, izdajanje dovolilnice DS2019, pomoč pri rezervaciji termina intervjuja za vizum in priprava na intervju, telefonsko številko za nujne primere v času trajanja programa, nadzor in ocenitev programa.
 • Kako dolgo traja prijavni postopek?
  Čas prijavnega postopka je odvisen od izbrane možnosti programa ter želenega področja za pripravništvo. Priporočljivo se je prijaviti vsaj 3–4 mesece pred želenim odhodom.
 • Obstajajo prepovedana delovna mesta oz. področja za opravljanje pripravništva?
  Področja ali delovna mesta, ki nimajo dovoljenja za sodelovanje v programu s strani Ameriškega zunanjega ministrstva: varuška, gospodinja in druga podobna mesta, svetovalec v kampu (Camp counselors), farmacevt zdravnik, veterinar, pilot, učitelji.
 • Kaj pa zdravstveno zavarovanje?
  Ne skrbi. V ceno programa je vključeno zdravstveno zavarovanje, ki je veljavno v času opravljanja pripravništva (working period) in še v dodatnem mesecu (grace period). Sponzorska agencija CIEE ti zagotavlja zdravstveno zavarovanje pri eni od največjih zavarovalnic z Ameriki – Aetna. Vsak udeleženec bo pred odhodom dobil zavarovalno polico z informacijami, katere zdravstvene storitve pokriva njegovo zavarovanje.
 • Kaj je Grace period?
  Grace period je obdobje, ki traja največ 30 dni, in ga je mogoče izkoristiti izključno po izteku dela. Udeleženc ga lahko izkoristi ali pa ne. Primer: Če udeleženčev program traja do 31. 8., lahko izkoristi dodatnih 30 dni za potovanja po ZDA do 30. 9.
 • Kaj je DS-2019?
  DS-2019 je najpomembnejši dokument celotnega programa! Udeležencu dovoljuje zakonit vstop in delo v ZDA. Obrazec vsebuje podatke o udeleženčevemu programu in ameriškemu delodajalcu ter datume trajanja programa. Izda ga ameriška sponzorska agencija po najdenem in sprejetem delu in po uspešni potrditvi dokumenta Training plan.
 • Kaj je DS-7002?
  DS-7002 ali Training plan je dokument, ki ga zahteva Ameriško zunanje ministrstvo kot pogoj za sodelovanje na programu Internship USA. Ta dokument izpolni in sestavi bodoči ameriški delodajalec v sodelovanju z udeležencem in njegovo sponzorsko agencijo. Training plan jasno določuje delovno mesto pripravnika, koristi njegovega dela v podjetju, kakšna znanja in veščine bo pridobil, razlike med primerljivimi pripravništvi doma in v ZDA, kakšnih kulturnih aktivnosti se bo lahko udeležil itn. Kaj je SEVIS? SEVIS (Student and Exchange Visitor Information System) je programska oprema Ameriškega zunanjega ministrstva, v katerem morajo biti registrirani vsi udeleženci programa J-1. Strošek registracije ni vključen v ceno programa in se plača ob drugem obroku plačila programa.
 • Intervju za J-1 vizum
  Prijava za vizum se začne po tem, ko udeleženec dobi pripravništvo, po potrditvi Training plana in po plačilu celotnega zneska programa. Udeleženec se za intervju prijavi neposredno na ameriškem veleposlaništvu v Ljubljani. Vsi udeleženci v programu Internship USA lahko pričakujejo pomoč pri rezervaciji termina za intervju ter pri pripravi nanj. Za prijavo za vizum so potrebni naslednji dokumenti: potrdilo o vpisu/izpis ocen, Training plan, DS2019 DS160, potrdilo o plačilu SEVISa (SEVIS Payment Confirmation), slika 5x5, potrdilo o plačanem strošku za intervju za vizum, potrdilo o rezervaciji termina za intervju, potni list.
 • SSN - kaj je to?
  Social Security Number je identifikacijska številka zakonitih delavcev in davkoplačevalcev v ZDA. To številko mora imeti vsak študent, ki je udeleženec programa J-1. Prijava za SSN se začne po začetku programa, takoj po prihodu v ZDA.

CULTURAL EXPERIENCE

Vsi programi J-1 imajo poleg delovne in izobraževalne komponente tudi kulturno komponento, zato CIEE pomaga udeležencem, da kar najbolje izkoristijo prednosti vsakega dela njihovega programa in iz prve roke izkusijo ameriško kulturo.

Spodaj sta povezavi na zanimiva bloga, ki jih CIEE redno posodablja:

CULTURAL GUIDE USA
Modern Chicago Skyline

Vsak mesec CIEE izda novo izdajo vodiča po kulturi. Preberi najnovejše zanimivosti o ameriški kulturi, spozna, kaj lahko delaš v času praznikov ter katere znamenitosti lahko obiščeš, kam v času obdobja pripravništva in kam v času dodatnega meseca.

TOP 10 U.S. ACTIVITIES
Brownstone Buildings

Se sprašuješ, kaj se bo dogajalo v mestu, kjer boš delal in živel v času trajanja programa oz. ko bo čas za grace period?

Klikni na zgornjo sliko in si preberi!

Želiš izvedeti več o programu?

Obrni se na naše svetovalce na info@integraledu.si ali pa rezerviraj brezplačni sestanek!

PRIJAVI SE!
bottom of page