• Tamara

5 razlogov za študij v tujini

Updated: Oct 21, 2021

Biti študent je vznemirljiv čas v tvojem življenju: postaneš bolj samostojen, vključiš se v novo skupnost, študij pa je tvoj zadnji korak pred zaposlitvijo.

Tujina pa ti prinese še toliko več – preberi si 5 razlogov, zakaj se na študij odpraviti v tujino!


1. Mednarodna izkušnja

Pravijo, da so študentska leta najlepša leta v tvojem življenju. Z odhodom v tujino pa lahko doživiš popolnoma drugačen svet: vsa geografija, umetnost in zgodovina iz učbenikov nenadoma postanejo tvoj vsakdan: svet spoznavaš v živo, ne le iz interneta in filmov. Tvoj sošolec je Šved, tvoji cimri so iz Kanade, Španije in Rusije, s tvojimi novi brazilskimi prijatelji pa večerjaš v češki restavraciji. Angleščino že obvladaš, nizozemščina ali francoščina pa ti naenkrat nista več španska vas.


2. Bogat nabor programov

Evropske univerze so ene najboljših na svetu, kar dokazuje tudi pester izbor programov. Želiš postati kriminalistični psiholog? Se vidiš kot podatkovni analitik v IT podjetju? Želiš študirati gledališko igro s poudarkom na socialnih temah? Te mika študij nevroznanosti ali pa se navdušuješ nad biomedicino?

V tujini obstaja ogromno programov, ki se ozko specializirajo že na dodiplomski stopnji in ponujajo širok spekter znanj, ki niso na voljo v Sloveniji. Spoznati raznolike sisteme drugih univerz je zelo dragocena izkušnja: nizozemske univerze npr. uporabljajo najsodobnejšo metodologijo in razpolagajo z visokotehnološko opremo, na švedskem imajo profesorji bolj osebni pristop do študentov, na nekaterih čeških fakultetah pa si lahko kar sam sestaviš svoj urnik.


3. Učenje novega jezika in večje možnosti za zaposlitev

S študiranjem v tujini ne pridobiš le izobrazbe in življenjske izkušnje: povečaš si tudi možnosti za zaposlitev tako v tujini kot doma. Študenti se že tekom študija povezujejo z delodajalci, posebej še na na Universities of Applied Sciences, kjer si tekom prakse nabirajo izkušnje. Na nizozemski University of Tilburg se na primer večina diplomantov zaposli v roku treh mesecev po končanem študiju. Če se poleg študija učiš še jezika države, pa imaš sploh odlične možnosti za delo v tej državi. Veliko univerz ponuja tudi brezplačne jezikovne tečaje, da se študenti lažje integrirajo v novo okolje.


gif

4. Ugodne cene šolnin za najboljše univerze na svetu

Nizozemska je med Evropejci v zadnjih nekaj letih postala izjemno priljubljena študentska destinacija. Razlog je v top univerzah na svetu in cen šolnin, ki v 1. letniku znašajo dobrih 1000 evrov. Poleg Nizozemske in Velike Britanije slovenski dijaki in študentje za študij pogosto izberejo tudi Nemčijo in Avstrijo, kjer znašajo šolnine do 350 evrov na semester, pa tudi Dansko in Švedsko, kjer šolnine ni. V zadnjih letih v Sloveniji narašča tudi zanimanje za vpis v Belgijo, kjer so šolnine na javnih univerzah dobrih 900 evrov na leto. Letos je precej novih študijskih programov v angleščini v akademskih koledarjih objavila tudi Italija.


5. Širjenje obzorij in spoznavanje drugačnih perspektiv

Študij v tujini je dragocena izkušnja tudi zaradi spoznavanja sveta in vloge lastne države. Sveta ne moreš 'izkusiti' s svojega kavča: v tujini odkriješ prednost internacionalnega delovanja, hkrati pa začneš ceniti stvari, ki so se ti prej zdele samoumevne. Preko svojih tujih prijateljev izveš več o kulturi, navadah, problemov družbe in zgodovinsko-političnem ozadju njihovih držav, ti pa jih seznaniš s svojim slovenskim ozadjem in tako postaneš del kulturnega konglomerata.


Te zanima, kateri je najboljši način za nadaljevanje študija? Morda imaš v mislih nekaj programov ali pa še nisi prepričan/a o tem, kaj bi v življenju počel/a? Te skrbi komplicirani prijavni postopek? Prijavi se na brezplačno svetovanje z IntegralEdu!68 views0 comments