Search
  • Lea Ban

Srednješolsko izobraževanje v tujini? Mednarodna matura ali A-levels? - drugič


V prešnjem članku, ki ga lahko preberete tukaj, smo pojasnili razliko med programoma A-Levels in IB (mednarodna matura). Ker se programa med seboj precej razlikujeta, je odločitev za ustreznega odvisna predvsem od tega, kaj kandidati želijo početi po zaključeni srednji šoli.

Kateri program je ustrezen za nadaljevanje študija v zahodni Evropi ali v ZDA?

Če si kandidat študija ne želi nadaljevati na univerzi v Angliji, je IB najverjetneje najboljša izbira, saj je kot mednarodni program priznan v več kot 90 državah. Če pa je kandidat trdno prepričan/a, da si želi študirati v VB, je priporočljivo izbrati program A-Levels, saj je to tradicionalno srednješolsko spričevalo v Angliji.

Po poročilu University Admissions Report 2017 je IB program, ki pri dijakih spodbuja mednarodno perspektivo, medtem ko dijaki na programu A-Levels dobijo poglobljeno poznavanje izbranih treh temeljnih predmetov. Intervjuvani zaposleni iz sprejemnih pisarn raznih univerz so ocenili oba programa in presodili, kako uspešno programa razvijata različne lastnosti bodočih ali obstoječih univerzitetnih študentov. Rezultati so pokazali, da je obstajajo občutne spremembe med programoma in da se te spremembe nanašajo na smer, ki jo dijaki izberejo na študiju. Na kratko: če so kandidati prepričani o tem, kaj želijo študirati, potem je zanje bolj primeren program A-Levels. Če pa kandidati še ne vedo, kaj bodo študirali in si želijo več dobrih ocen pri določenih predmetih, izberejo raje IB.

Prav tako je program A-Levels boljši, če se kandidat namerava prijaviti na univerzo, ki ima del prijavnega procesa invervju, kot npr. študijski programi medicine ali programi na univerzah Oxford in Cambridge. Vprašanja na teh izpitih so namreč oblikovana na podoben način kot vprašanja na izpitih A-Levels. A-Levels program poleg tega nudi priložnost pridobitve globljega uvida na področjih, ki bi jih radi študirali na univerzitetnem nivoju, saj je predmetov manj in imajo študentje več priložnosti za neodvisno raziskovanje. Bodimo iskreni: čeprav so tudi predmeti na IB programu na Višjem nivoju usmerjeni v poglobljeno znanje, morajo študentje svoj čas prav tako posvetiti predmetom na Standardnem nivoju.

Če pa kandidati po drugi strani niso prepričani glede smeri, ki bi jo radi študirali na univerzi, je boljša izbira IB program, saj je predmetnik širši in omogoča spoznavanje različnih področij znanja. Poleg tega IB študente bolj učinkovito pripravlja na način dela na univerzi, saj vsebuje projekte in raziskovalno delo, ki vpliva na končno oceno (notranja ocenjevanja in razširjeni esej) v obdobju dveh let, in ne šteje le končni izpit. Ob tem pa ne gre zanikati, da se lahko program IB zaradi obsega marsikomu včasih zazdi malce neobvladljiv. Za kandidate, ki niso izrazito študijsko naravnani in bi radi imeli več prostega časa, zato to ne bo pravi program.

Pri iskanju štipendij za vpis na srednje šole v tujini te niso odvisne od izbire programa, ki ga kandidat želi opravljati. Šole obeh programov bodo ob vpisu preverile kandidatovo trenutno znanje, ocene iz zadnjih nekaj let in ocenile študijske in obšolske dosežke. Kar morajo kandidati ob vpisu dobro opraviti, so predvsem sprejemni izpiti ter intervju. Različne srednje šole v Nemčiji, Avstriji, na Portugalskem, v Anliji, Ameriki, Švici, Italiji, etc, ponujajo različne programe in štipendije po različnih kriterijih in merilih, ki so lahko odvisni tudi od kandidata.

Izbira ustreznega programa bo lažja, če se ob tem posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo dal več informacij o sprejemnih kriterijih in samem procesu prijave na študij v tujini. To velja tako za program kot za izbiro ustrezne šole. Za več informacij se lahko kadarkoli obrnete na naše svetovalce, ki imajo na tem področju več izkušenj in vam bodo z veseljem pomagali.

> Brezplačno svetovanje za srednje šole rezervirajte tukaj. <


0 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi letošnjih spremenjenih okoliščin v zvezi z epandemijo, naša fizična pisarna do septembra ostaja zaprta. 

Naše delo z vami poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

Za vas smo dosegljivi: 

TOR od 8h do 16h 

SRE od 11h do 19h

Po vnaprejšnjem dogovoru, tudi ostale dni v tednu. 

 

Obiščite nas na:
  • Facebook Social Icon
  • Instagram_logo