Search
  • IntegralEdu

V nekaj tednih do znanja, ki odtehta 1 leto učenja - prvič


Ne, ne trdimo, da lahko v kratkem času otroci tako zelo zrastejo v višino, da jim obleke ne bi bile več prav. Trdimo pa, da poletni tečaji zagotovo prispevajo k rasti otrok – rasti v smeri učenja in odgovornosti.

Pravijo, da z udeležbo na poletnem tečaju v obdobju od dveh do štirih tednov ob učenju tujega jezika otrok doseže enak napredek, kot bi ga sicer v enem letu ob običajni rutini. To se nam vsako leto znova potrdi preko otrok in mladostnikov, ki sodelujejo na poletnih tečajih v tujini. Vendar v enemu, dveh, treh ali štirih tednih ni rekorden le jezikovni ali študijski napredek, temveč celotna izkušnja – učenje in odraščanje v odgovorne državljane sveta, v katerem živijo. Čeprav so tečaji intenzivni, tega otroci ne občutijo, saj se znajdejo v tujem okolju in izkusijo drugačen način učenja.

Prednosti jezikovnih tečajev je morda enostavno uganiti, a smo težko poiskali raziskave, ki bi to znanstveno potrdile. Našli smo eno iz leta 2010, v kateri je sodelovalo 1288 otrok, starih med 3 in 18 let, ki so se udeležili poletnih tečajev v Kanadi. Na podlagi naših izkušenj ter raziskave smo pripravili seznam 10 prednosti, ki jih prinaša udeležba na jezikovnem tečaju.

1. Prijateljstvo se razvija hkrati s čustveno inteligenco

Brez spremstva staršev so otroci v položaju, ko sprejemajo t.i. “socialna tveganja”. V domačem okolju so starši navajeni, da se hitro vmešajo ali so preveč zaščitniški do svojih otrok. Na jezikovnem tečaju pa so otroci v položaju, kjer se morajo naučiti različnih vrst socialne interakcije – še posebej, ko so na enem kampusu zbrani otroci iz celega sveta. Brez staršev. In brez izjeme se otroci spoprijteljijo z novimi kolegi, s katerimi ostanejo v stikih več lep. Ena izmed najbolj pomembnih ugotovitev raziskave je, da imajo otroci, ki so se udeležili jezikovnih tečajev, občutno bolj razvito čustveno inteligenco, ki vključuje prepoznavanje, razumevanje in nadzorovanje čustev. Otroci se naučijo delati in igrati skupaj, sočustvovati in oblikovati močne vezi med njimi. In to je začetna točka za mnogo stvari: spoznavanje neodvisnosti, izboljšanje samozavesti, učenje dela v skupini in tako naprej.

2. Odklop od tehnologije

Število ur, ki jih otroci preživijo pred ekrani, je zaskrbljiva. Toda ko otroci ponovno odkrijejo svoje ustvarjalne zmožnosti, ko so vključeni v resnične interakcije z resničnimi ljudmi, so vsi pripomočki hitro pozabljeni. To velja seveda v primeru, da poletni jezikovni tečaj ne vključuje računalnika, programiranja ali kodiranja.

3. Delo v skupini in vodenje

Znanje, kako pravilno razporediti obveznosti med ostale v skupini, razvijanje svojih zmožnosti in ustvarjalnosti za dobro delo v skupini, oblikovanje svojega glasu, ne da bi ob tem preglasili ostale glasove v skupini in dosledno izpolnjevanje svojih zadolžitev – vse to pomeni delo v skupini. Ko se otroci teh stvari naučijo na poletnih jezikovnih tečajih, kjer imajo svobodo poskušanja v sproščenem vzdušju, jih to spodbuja k skupinskemu delu brez sramežljivosti. Nekateri otroci se tako sčasoma naučijo vodstvenih sposobnosti, prevzeti iniciativo, razumevati dinamiko skupine, sprejemanja odločitev znotraj skupine itd.

Preostalih 7 razlogov, ki smo jih uvrstili na seznam, bomo objavili v članku prihodnji teden. Do takrat pa ne pozabite prelistati našega kataloga jezikovnih tečajev. Za vsa vprašanja ter prijavo so vam na voljo tudi naši svetovalci na info@integraledu.si ter preko spletnega prijavnega obrazca.


13 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi izbruha epandemije Covid-19 je naša pisarna v Ljubljani do nadaljnjega zaprta. 

Naše delo z vami, poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

 

Obiščite nas na:
  • Facebook Social Icon
  • Instagram_logo