Search
  • Lea Ban

Izobraževanje v večkulturnem okolju


V moderni dobi sta postali različnost in socialno-kulturna osveščenost bolj pomembni kot kadar koli prej. Mednarodne šole in šole z visokim številom mednarodnih učencev, dijakov in študentov sta le dva tipa ustanov, kjer se zbirajo osebe iz različnih kulturnih okolij. Z velikim številom različnih kultur so te šole majceno okno v svet in kulture po svetu. Majceno okno, ki pa ima lahko ogromen in pozitiven vpliv na zavedanje in razmišljanje posameznikov.

Posamezniki, ki so del večkulturnega razreda ali letnika, se morajo zaradi življenja v razgibanem in zanimivem okolju naučiti komunicirati na različne načine. To jim lahko izjemno pomaga pri življenju v odrasli dobi in pri napredku v karieri. Z ljudmi v domačem okolju je lažje komunicirati, zato pa je življenje v večkulturnem okolju izjemno koristno pri komuniciranju v vsaki situaciji in z vsako osebo. Na veliko stvari moramo pomisliti, ko hočemo komunicirati z osebo, ki ni iste nacionalnosti, kot mi. Pravzaprav ima veliko ljudi težave pri komunikaciji z ljudmi različne narodnosti – tuj jezik in kulturne posebnosti so resna preizkušnja. Prav tako moramo upoštevati stereotipe in prepričanja neke kulture in narodnosti do drugih. Na srečo pa prav večkulturne učilnice omogočajo podiranje teh zidov, saj morajo udeleženci komunicirati vsakodnevno. To pomaga pri razvoju komunikacijskih sposobnosti, kar lahko posameznikom pride še kako prav v nadaljnjem življenju.

Z raznoliko populacijo v eni sobi lahko vsaj udeleženec deli svojo kulturo z drugimi. Morda si celo izmenjajo zgodbe o svojih domačih državah in druge zanimive informacije. Vse to pa ne daje prostora za nič manj kot popolno odprtost uma in duha. Večkulturna učilnica je sijajen kraj, kjer posamezniki razvijajo spoštovanje do raznolikosti. Pri tem pozabimo tudi na stereotipe. Stereotipi v katerem koli okolju, še najbolj pa v mednarodnih šolah in šolah z visokim številom tujih udeležencev, lahko pripeljejo do kulturnega razlikovanja, oblikovanja skupin itn. Sodelovanje v večkulturni učilnici uči tako udeležence kot učitelje, kako sočustvovati z drugimi, ne glede na to, od kod prihajajo. Praksa je pokazala, da udeleženci v takšnih skupinah oblikujejo odnose na medsebojnem zaupanju, spoštovanju in empatiji.

Ena najbolj privlačnih delov večkulturne učilnice so zagotovo praznovanja kulturnih dogodkov držav iz celega sveta. Imeti priložnost praznovati ob podpori vseh udeležencev pomaga pri občutku pripadnost in podpore. Prav tako je to možnost, da študentje bolje spoznajo svoje sošolce.

NAUK: Večkulturna učilnica je talilni lonec različnih kultur in držav. Zagotovo se pri tako raznolikem razredu pojavljajo težave, a pojavlja se še več koristi, ki jih vsi udeleženci odnesejo iz razreda vsak dan posebej.

Pri IntegralEdu smo ponosni, da smo del sveta, ki živi v medkulturnosti in temelji na dobrih medsebojnih odnosih v različnih državah. Če si želiš postati del tega izjemnega okolja in bi rad več informacij o študiju v tujini, nas pokliči na 040 282 989 ali pa nam piši na info@integraledu.si. Pa še prav posebno povabilo: Za vse, ki jih zanima izobraževanje v tujini, agencija Integral v novembru pripravlja sejem World Education Fair, kjer ti bodo predstavniki nekaterih najboljših izobraževalnih ustanov odgovorili na vsa tvoja vprašanja!


27 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi izbruha epandemije Covid-19 je naša pisarna v Ljubljani do nadaljnjega zaprta. 

Naše delo z vami, poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

 

Obiščite nas na:
  • Facebook Social Icon
  • Instagram_logo