Search
  • Lea Ban

Kako naj zase izberem pravo univerzo?


S približevanjem zadnjega letnika srednje šole se v glavi večine dijakov pojavi vrtinec strašljivih misli, kot je na primer: »Kaj naj storim glede svoje prihodnosti?«

Strokovnjaki z agencije IntegralEdu dobro vemo, da je pred vami težka odločitev, vemo pa tudi, da je butanje z glavo ob zid povsem odveč.

Tu smo namreč zato, da vam pomagamo odgovoriti na najtežje vprašanje: »Kako naj izberem, kaj si želim študirati?«

Poskusimo z nekaj vajami, ki jih lahko sami naredite doma.

  • Izogibajte se nasvetom družine in prijateljev

Seveda vaši najbližji za vas želijo le najboljše, toda včasih je nasvet nekoga, ki nam ni tako blizu, ravno tisto, kar najbolj potrebujemo. Poskusi zbrati svoje misli in se vprašaj: »Kaj zares hočem početi?«, »Kaj je najboljši poklic zame?«, »Kaj je področje, ki me zanima in na katerem se z lahkoto učim?«

  • Pri nagibanju tehtnice v eno ali drugo smer pri odločitvi ne upoštevajte zunanjih dejavnikov

Vsi dejavniki, kot so način prijave, trajanje študija, poklicna izpolnitev, potencialna plača in tako naprej so zelo pomembni, vendar lahko otežijo odločanje. Če si lahko predstavljaš področje svojega razvoja in delovanja, imej v mislih, da določene dejavnike lahko vedno spremeniš. Na primer, če želiš delati z mediji, si lahko novinar, urednik, PR, itd. – možnosti, ki jih prinašajo poklici, so precej različne. Pot do tega poklica prav tako. Zato poskusi pri svoji izbiri odmisliti največ zunanjih dejavnikov, kot jih lahko.

  • Razmislite o predmetih, ki jih opravljate v šoli

Mogoče ti je najbolj všeč matematika ali pa ti gre od rok pisanje esejev? Razmisli o predmetih, pri katerih zlahka opravljaš šolske obveznosti. Kaj je tvoj najljubši predmet in zakaj? Če sta ti biologija in kemija všeč, potem je mogoče medicina tisto področje delovanja, ki te bo navduševalo med študijem in kasneje med kariero. Karkoli ti je všeč v šoli in vse, povezano z zunanjimi hobiji, se lahko znajde v središču tvoje bodoče kariere – vznemirljivo, mar ne?

  • Ne delajte neustreznih primerjav med poklici

Če ti je zelo všeč glasba, ti ni treba obupati samo zato, ker je vse, povezano z glasbo, »neresno« (oziroma ker tako tako mislijo tvoji starši). Glasbeni producenti in organizatorji dogodkov so ljudje, ki predstavljajo pomemben del glasbene industrije in je njihov poklic vsekakor visoko cenjen. In to je le eden izmed primerov velikega števila poklicev, ki jih mnogi opredeljujejo kot »neresne.«

  • Zaupajte strokovnjakom

Kot smo omenili na začetku članka, smo pri agenciji IntegralEdu profesionalci na poročju izobraževalnega svetovanja in smo tu zato, da vam pomagamo in povemo, katera izbira bo prava za vas. Naše delovne metode vključujejo teste, razgovore in individualne pogovore, katerih namen je, da vam bomo stali ob strani med enim najpomembnejših trenutkov vašega življenja. Posvetovanje z nami je popolnoma brezplačno, naši svetovalci pa se bodo po opravljenem vpisu znašli na seznamu vaših najboljših prijateljev.

In še naš zadnji nasvet: ne zamudi letošnjega svetovnega izobraževalnega sejma 18. novembra v hotelu Slon v Ljubljani! Na njem boš lahko spoznal/a predstavnike različnih univerz, se z njimi osebno pogovoril/a, jim postavil vsa vprašanja, na koncu pa sprejel/a najboljšo odločitev zase, za visokošolsko izobraževanje in svojo prihodnjo kariero.

#izbira #univerza #universities #izbirauniverze #izbiraprograma #wef #worldeducationfair

26 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi izbruha epandemije Covid-19 je naša pisarna v Ljubljani do nadaljnjega zaprta. 

Naše delo z vami, poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

 

Obiščite nas na:
  • Facebook Social Icon
  • Instagram_logo