Search
 • Lea Ban

Kaj vse lahko vpliva na izbiro univerze?


Študij v tujini se lahko v marsičem razlikuje od študija na domači univerzi. Tudi to, da se univerze znotraj držav razlikujejo, ni novost. A kje vse najdemo razlike?

Vir: Pexels.com

 • Vpisni pogoji: Ne bodite presenečeni, če bodo pri vpisnih pogojih za različne univerze velike razlike. Vpisni pogoji lahko povedo veliko o akademskih standardih univerze.

 • Obseg dela: Obseg dela se lahko izjemno razlikuje že na univerzah znotraj države, kaj šele med državami! Nekatere univerze zahtevajo dva daljša sestavka na teden, medtem ko druge zahtevajo 2 daljša sestavka na semester. Nihče noče le sedeti za knjigami, a pomembno je, da pred vpisom premislite, kaj si želite od študija oz. koliko časa želite presedeti za knjigami. Tudi če ne izberete univerze z največjim obsegom dela, to ne pomeni, da boste izbrali slabo univerzo.

 • Kakovost poučevanja: Ni pomembna le količina dela, še bolj je pomembno, kaj se dogaja v času, ko je predavatelj v neposrednem stiku s študenti. Kakovost tistega časa je izjemno pomembna, saj je bolje v učilnici presedeti manj ur, ki so izvedene kakovostno.

 • Poudarek na raziskovanju: Poučevanje ni edino delo univerz. So tudi pomembne raziskovalne ustanove, ki širijo meje človeškega znanja. Dobro je premisliti, kaj bolj ustreza vsakemu posamezniku. Če bi radi bili vpeti v najnaprednejše raziskave, je dobro raziskati tudi ta del univerzitetnega dela, čeprav je lahko izjemen poudarek na raziskavah dvorezni meč – profesorji, čeprav še tako slavni, ne bodo imeli veliko časa za dodiplomske študente, če cel dan tičijo v laboratoriju.

 • Karierne možnosti: Čeprav nekateri verjamejo, da imajo vsi programi enako težo, je vaša pot lahko zelo odvisna od tega, kje ste študirali. O zaposljivosti si lahko preberete na spletnih straneh posameznih univerz.

 • Finančni položaj: Univerze se razlikujejo tudi po tem, koliko denarja imajo. To se kaže v infrastrukturi, ki jo lahko uporabljajo študenti, ter pri štipendijah in nadomestilih za študente iz šibkejšega socialnega okolja. Finančni položaj univerze lahko vpliva tudi na vsakdanje življenje študenta, saj dostopnost štipendij pomeni bolj udobno življenje za študenta brez skrbi glede denarja za vsakdanje stroške.

 • Struktura univerze: Veliko univerz ima t. i. obliko kampusa, kar pomeni, da gre za mesto v malem, saj so vse fakultete, študentski domovi in druge ustanove, ki jih študent potrebuje, na enem mestu, nekatere pa so sestavljene iz samostojnih ustanov, ki so raztresene po celem mestu in jih poznamo v Sloveniji.

 • Namestitev: Med državami je precejšnja razlika med tem, kaj ponujajo kot študentsko namestitev. Britanske univerze imajo v lasti precejšnje število študentskih domov, medtem pa je na Nizozemskem bolj priljubljena zasebna namestitev.

 • Obštudijske dejavnosti in storitve: Večina univerz je opremljena s prostori za obštudijske dejavnosti – ti vključujejo tudi kavarno, kinodvorano, sobo za druženje, športne objekte itn. Nekatere imajo tudi svoj fitnes, restavracijo in celo študentskega zdravnika. Pomembnost teh dejavnosti je odvisna od lastnih interesov in prioritet – če radi plavate, bo za vas verjetno zelo pomembno, da ima univerza tudi velik bazen.

 • Življenje v mestu: Kraj, v katerem se nahaja univerza, ima velik vpliv na vašo izkušnjo študentskega življenja. Večje mesto je manj osebno in se lahko v začetku zdi neskončno. Manjše mesto je lažje spoznati, večja pa je tudi možnost, da srečate poznane ljudi. Če imate radi podeželje, lahko tudi to vpliva na vašo odločitev in London verjetno ne bi bila primerna izbira za vas.

 • Atmosfera: Gre za občutek, ki ga dobite, ko vstopite v neko univerzo ali pridete v nov kraj. Različne univerze privlačijo določen tip študentov zaradi slovesa, ki ga imajo. Cambridge, na primer, slovi kot učenjaško in resno mesto, zato tudi univerza načeloma privlači študente, ki so takšni. Amsterdam, na drugi strani, daje občutek lahkotnosti in raznolikosti, temu primeren pa je tudi tip študentov, ki ga tam po večini najdemo.

Za več informacij in prodrobnejše informacije o posameznih univerzah pokliči naše svetovalce na +386 (0)59 047 900 ali +386 (0)40 282 989 ali pa nam piši na info@integraledu.si!


27 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi izbruha epandemije Covid-19 je naša pisarna v Ljubljani do nadaljnjega zaprta. 

Naše delo z vami, poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

 

Obiščite nas na:
 • Facebook Social Icon
 • Instagram_logo