Search
  • Lea Ban

NAMIGI ZA PISANJE ŽIVLJENJEPISA


Ob vseh dokumentih, ki jih je potrebno poslati ob prijavi za študij, je po navadi potrebno poslati tudi življenjepis. Curriculum vitae, CV ali življenjepis je seznam posameznikovih akademskih in drugih dosežkov. Lahko si predstavljate, koliko življenjepisov preberejo komisije za sprejemanje novih študentov, zato vam predstavljamo nekaj napotkov, kako lahko vaš življenjepis naredi vtis na bralca.

Življenjepis naj bo strukturiran preprosto. Le v primeru, da se vpisujete na študijski program s področja umetnosti, vključite umetniško žilico in naredite nekaj odštekanega. Za vse ostale študije pa je bolj priporočljivo, če se poslužite urejenih robov in umirjenih barv. Poravnava je lahko leva, desna ali na sredini, pazite le, da je konsistentna. Priporočljivo je tudi, da uporabite pisavo, ki je lahko berljiva. Kot pri motivacijskem pismu pazite, da bo življenjepis napisan brez napak. Življenjepis lahko pred pošiljanjem uradni osebi v branje pošljete sorodniku ali prijatelju.

Življenjepis naj bo strukturiran logično. Urejenost in potek življenjepisa sta odvisna od vas, priporočljivo pa je, da vedno začnete z izobrazbo. Navsezadnje se prijavljate na študij, ne na delovno mesto, zato je priporočljivo, da ta del izstopa. Pri vseh naštevanjih uporabite obraten vrstni red, kar pomeni, da mora biti najnovejši podatek vedno na vrhu.

Pri pisanju življenjepisa je izjemno pomembno tudi, da ostanemo pri bistvu. To pomeni, da pri naštevanju ne pretiravamo in ne olepšujemo stvari do mere, ko ta postane izumetničena. Navsezadnje je namen življenjepisa, da kot dodatek motivacijskemu pismu pokaže, da ste seznanjeni s področjem študija in ste pripravljeni študirati na višji ravni. Izogibajte se ponavljanjem. Ko enkrat napišete, kaj ste počeli/dosegli, se v drugih alinejah ne vračajte na že napisane informacije.

Življenjepis je po navadi dolg približno 2 strani in vsebuje: osebne podatke, izobrazbo, delavne izkušnje (če jih imate) ter druge veščine. Seveda lahko dodate še druge informacije, a priporočljivo je, da se dodajo le v primeru, da bodo pomagale pokazati univerzam, da morajo izbrati ravno vas!

Svetovalci za izobraževanje agencije IntegralEdu vsem svojim strankam brezplačno pomagajo pri težavah, ki se lahko pojavijo ob pisanju življenjepisa. Za več informacij pokliči naše svetovalce na +386 (0)59 047 900 ali +386 (0)40 282 989 ali pa nam piši na info@integraledu.si!


0 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi letošnjih spremenjenih okoliščin v zvezi z epandemijo, naša fizična pisarna do septembra ostaja zaprta. 

Naše delo z vami poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

Za vas smo dosegljivi: 

TOR od 8h do 16h 

SRE od 11h do 19h

Po vnaprejšnjem dogovoru, tudi ostale dni v tednu. 

 

Obiščite nas na:
  • Facebook Social Icon
  • Instagram_logo