Search
  • Lea Ban

MOŽNOSTI FINANCIRANJA NA NIZOZEMSKEM


Nizozemska morda ni največja država, ima pa enega najboljših izobraževalnih sistemov na tem delu sveta. Šolnine niso visoke, stroški življenja pa relativno nizki, zato je Nizozemska privlačna destinacija za študente iz celega sveta. Približno 84 % vseh študentov na Nizozemskem prejema neko obliko finančne podpore; najpogostejši sta študentsko posojilo in štipendija, nekateri pa prejemajo oboje.

Študent, ki prihaja iz Evropske unije ima enake pogoje za financiranje na Nizozemskem kot domači študenti. Lahko zaprosijo za nizozemsko študentsko finančno posojilo, ki pokriva tudi šolnino. Če izpolnjujejo pogoje, lahko zaprosijo za štipendijo, še ena zelo popularna možnost pa je študentsko delo.

Študentsko posojilo

Pri posojilu obstajajo 4 možnosti: običajno posojilo, dodatna podpora, posojilo za šolnino in potovalni paket za študente. Študent lahko vloži dokumente za več možnosti, upoštevajte pa, da ni nujno, da boste upravičeni do vseh oblik te podpore. Razen v primeru prejemanja dodatne podpore, ki se izplačuje glede na finančni položaj študenta in najožje družine, gre za sredstva, ki jih je potrebno začeti odplačevati po diplomiranju, minimalni znesek pa je 45 €.

Pogoji za pridobitev posojila: študent mora biti redno vpisan na nizozemski univerzi za čas najmanj enega leta, biti mora rezident države članice EU in biti mora mlajši od 30 let. Priporočljivo se je prijaviti vsaj 3 mesece vnaprej.

Štipendije

Če študent izpolnjuje pogoje, se lahko prijavi tudi za štipendijo. Nuffic oz. Nizozemska organizacija za internacionalizacijo v izobraževanju ponuja različne štipendije za vse stopnje visokošolskega izobraževanja. Netherlands Fellowship Programme je še en državni program, ki pomaga študentom na Nizozemskem, financira pa ga nizozemsko zunanje ministrstvo. Tudi posamezne univerze včasih ponujajo štipendije, ki bi lahko bile primerne za vas.

Glede pogojev za pridobitev štipendije je najbolje, da se obrnete na želeno univerzo, kjer vam bodo lahko povedali več o možnostih pridobitve nepovratnih sredstev.

Študentsko delo

Še en način, kako financirati študij na Nizozemskem, je študentsko delo. To je tudi dobra priložnost za pridobivanje delovnih izkušenj. Najbolj popularne službe za študente so tiste s skrajšanim delovnim časom s področja gostinstva in trgovine. Tudi slovenski študent si lahko najde delo na Nizozemskem. Priporočljivo pa je, da že ob prijavi na delovno mesto vsaj delno obvladate nizozemščino.

Ti zveni dobro? Za več informacij pokliči naše svetovalce na +386 (0)59 047 900 ali +386 (0)40 282 989 ali pa nam piši na info@integraledu.si!


212 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi izbruha epandemije Covid-19 je naša pisarna v Ljubljani do nadaljnjega zaprta. 

Naše delo z vami, poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

 

Obiščite nas na:
  • Facebook Social Icon
  • Instagram_logo