Search
  • Lea Ban

Kako financirati študij v Veliki Britaniji?


Velika Britanija je znana po izjemnih univerzah in visokem standardu izobraževanja, a v nasprotju z večino kontinentalnih univerz britanski visokošolski sistem vključuje šolnino. Kot študent, ki prihaja iz države članice EU, ti je sreča naklonjena, saj se lahko poslužiš različnih načinov financiranja, ki ti bodo omogočili nemoten študij na najbolj priznanih univerzah v Evropi in celo na svetu.

Naj najprej omenimo varčevanje. Ko se odločiš, kam in kdaj na študij v tujino, se lahko začne priprava na ta nezanemarljiv finančni zalogaj. Če ti starost to omogoča, si lahko že pred tem poiščeš študentsko delo, a to najbrž ne bo dovolj za financiranje študija izven Slovenije.

Kaj še lahko narediš?

Študentska posojila

Študenti dodiplomskih študijev lahko zaprosijo za posojilo, ki zadostuje potrebam plačila šolnine. Potrebno je poudariti, da tukaj ne gre za štipendijo in bo potrebno ta znesek vrniti po zaključku šolanja. Najvišji znesek posojila, za katerega lahko zaprosi študent na dodiplomskem študiju, je enak višini šolnine, najvišji znesek za podiplomski študij pa znaša 10.609 funtov – tudi v primeru, ko je šolnina podiplomskega študija nižja. Preostanek posojila lahko podiplomski študent porabi za osebne stroške.

Služba

Študenti, ki prihajajo iz držav Evropske unije, se lahko zaposlijo na enak način kot domači študenti. Za to ne potrebujejo posebne delovne vize. Študenti lahko v času študijskega leta delajo do 20 ur tedensko, med poletjem pa do 40 ur tedensko. Za delo v Veliki Britaniji v času študija študent potrebuje le številko zdravstvenega zavarovanja ter bančni račun, odprt pri banki v Veliki Britaniji.

Štipendije

Slovenski študent lahko zaprosi tudi za nekatere štipendije, če izpolnjuje posebne pogoje, ki veljajo za vsako od njih. Na univerzah obstajajo številne štipendije, a večina štipendij je namenjena tujim študentom, ki prihajajo iz držav izven EU. Prav tako ne gre za popolno kritje vseh stroškov šolnine, ampak le za znižanje zneska letne šolnine.

Kako in kdaj začeti?

Začni že zdaj! Ne čakaj na zadnji rok za raziskovanje možnosti financiranja.

Ne boj se poiskati več finančnih virov! Če moraš varčevati in še pridobiti posojilo, potem to tudi stori. Morda bo ravno kombinacija obojega najboljša ideja zate, zato postori vse pravočasno in si zagotovi dobre možnosti, ki ti bodo pomagale do želenega cilja.

Poišči strokovno pomoč! Vsak dan so ti za pomoč na voljo Integralovi svetovalci, ki ti bodo pomagali pri reševanju težav in pridobivanju informacij glede financiranja študija v Veliki Britaniji. Pokliči nas na telefonski številki +386 (0)59 047 900 ali +386 (0)40 282 989 ali pa nam piši na info@integraledu.si!


0 views

Uradni predstavnik skupine IntegralEdu v Sloveniji je Nanaja, s.p.

t: +386 (0)40 282 989

e-mail: info@integraledu.si

Zaradi letošnjih spremenjenih okoliščin v zvezi z epandemijo, naša fizična pisarna do septembra ostaja zaprta. 

Naše delo z vami poteka nemoteno, prek telefona in spletnih aplikacij, kjer z vami izvajamo video sestanke. 

Za vas smo dosegljivi: 

TOR od 8h do 16h 

SRE od 11h do 19h

Po vnaprejšnjem dogovoru, tudi ostale dni v tednu. 

 

Obiščite nas na:
  • Facebook Social Icon
  • Instagram_logo