top of page

DELO V AMERIKI

Ena od najbolj vznemirljivih stvari pri odločitvi za odhod na program Work & Travel in pri izbiri delodajalca je višina tvoje urne postavke. V ZDA je povprečna urna postavka, ki jo zaslužijo študentje, tudi petkrat večja od postavke, ki jo dobijo v Sloveniji. Minimalni znesek, ki ga je predpisala vlada, znaša 7,25 USD na uro. Manjša urna postavka je po zakonu prepovedana, razen, če opravljate delo, ki vključuje napitnine, kot npr. natakar v restavraciji ali busser (pospravljalec miz v restavracijah). Zanimivo je, da imajo mnoge zvezne države znotraj ZDA višjo minimalno urno postavko, ki lahko znaša tudi 11 USD. Višja minimalna postavka je običajno povezana z višjim standardom, saj so tam običajno višji tudi stroški namestitve in osnovnih potrebščin.

Ob izbiranju dela v ZDA svetujemo, da se ne osredotočate izključno na urno postavko, s katero bi čim več zaslužili, ampak tudi na druge značilnosti dela: lokacijo delodajalca, stroške namestitve, hrane, možnost opravljanja nadur in verjetnost ureditve dodatnega dela. Pogosto manj plačana dela prinašajo večjo možnost zaslužka v primerjavi z deli, ki imajo že v začetku višjo urno postavko. Ne glede na to, katero delo izberete, nekaj je gotovo: zaslužili boste veliko več denarja, kot bi ga v Sloveniji.

Pomembno je vedeti, da se, kakor drugje, tudi v ZDA plača davek na dohodnino. Davek se plača na zaslužek. Dobra novica je, da imate po povratku v Slovenijo pravico do vračila davka, ki ste ga plačali na programu.

Načini iskanja dela

Pre-Arranged Job / Virtualni intervjuji

Z izbiro možnosti Pre-Arranged izbereš:

  • jamstvo za zagotovljeno ponudbo za delo v časovnem okvirju po tvoji izbiri,

  • možnost, da spoznaš svojega bodočega delodajalca v ZDA,

  • podrobne informacije o službah in destinacijah, ki so na voljo,

  • pozitivne in negativne plati vsakega delodajalca ali destinacije na podlagi izkušenj prejšnjih udeležencev v programu,

  • popolno sodelovanje med tvojim bivanjem z ameriškim delodajalcem, ki pozna in razume pravi značaj programa Work and Travel,

  • pomoč pri prijavi za Social Security number (številko socialnega zavarovanja).

Virtualni razgovori se običajno odvijajo v naši pisarni ali pa kar pri tebi doma. Ne vzamejo veliko časa in so odličen način za zagotovitev službe za poletje v ZDA. Vnaprej ti je znano, s katerim delodajalcem se dogovarjaš in za katero pozicijo, in lahko ni težko oceniti, če si jim bil/a na razgovoru všeč.

Iskanje znotraj baze Interexchange

Če se za prijavo odločiš z našo sponzorsko agencijo Interexchange, ti je na voljo iskanje delodajalca preko njihove spletne baze prostih del. To je odličen način, da zase poiščeš ustreznega delodajalca, če imaš v mislih prav določeno regijo, mesto ali določeno delovno mesto.

Ko najdeš ustrezno delovno mesto, se običajno z delodajalcem sam dogovoriš za kratek intervju preko Skypa, v katerem potrdita točne datume dela in ostale stvari, ki so povezane z poletnim delom.

Pri iskanju delodajalca preko iskalnika Interexchange imej v mislih, da se lahko naenkrat prijaviš samo na eno delovno mesto, v primeru, da so tvoji standardi pri iskanju dela zelo visoki, pa lahko proces iskanja delodajalca postane zelo dolg in vse do zadnjega ne veš, ali se boš programa udeležil.

DOVOLJENE VRSTE DELA ZNOTRAJ WORK & TRAVEL USA PROGRAMA

V ZDA imate pravico opravljati dela, ki so sezonskega tipa. Običajno so to dela znotraj turističnih in storitvenih dejavnosti – delo v hotelih, restavracijah, trgovinah, narodnih in zabaviščnih parkih. Pozicije, ki jih običajno zasedajo študentje, so: prodajalci, natakarji, barmani, sobarice, nosači kovčkov, portirji itd. Sponzor odobri samo tista dela, ki so ustrezna in ki izpolnjujejo zahteve programa. Če iščete visoko kvalificirana dela znotraj svoje stroke, potem Work & Travel ni pravi program za vas, lahko pa sodelujete na podobnih programih – Internship USA ali Professional Career Training USA. Z ozirom na vašo varnost in odrejene zahteve ameriškega zunanjega ministrstva obstajajo tudi delovna mesta in službe, ki so v okviru tega programa prepovedana. V nadaljevanju si lahko preberete opis pogostih in popularnih mest.

Waiter (natakar)

To je najbolj iskana služba med študenti. Res je, da lahko res veliko zaslužite z napitninami, a ta služba ima svoje zahteve: izvrstno morate obvladati angleščino, imeti morate željo po in sposobnost za delo z ljudmi, zaželene pa so tudi predhodne izkušnje (vedno velik plus).

Sales associate (pomoč v trgovini)

V zvezi s prodajo v trgovini se zadolžitve spreminjajo glede na proizvode, ki so v prodaji, običajno pa vključujejo delo v prodaji, komunikacijo s kupci, polnjenje polic in podobno. Drugi nazivi za to so: shop/sales assistant, retail assistant, clerk, retail sales clerk, shop clerk, grocery clerk.

Amusement park attendant (pomoč v zabaviščnem parku)

Skupaj še z drugimi službami, kot sta game attendant in rides operator, zadolžitve vključujejo prodajo kart, skrb za varnost strojev in strank, čiščenje in odpiranje igral. Večina parkov zaposlenim omogoča brezplačno uporabo atrakcij, kar je gotovo velik plus. Parki so odlično mesto za velike skupine prijateljev, ki bi želele delati skupaj.

Busser (pospravljalec miz)

Naj zveni še tako čudno, a ta služba nima nobene zveze z avtobusi. Busserji so osebe, ki v restavracijah čistijo stole po tem, ko gostje po večerji zapustijo restavracijo, in pomagajo natakarjem streči večerje. Za to delovno mesto se zahteva dobro znanje angleškega jezika, saj se na tej poziciji prav tako služi z napitninami.

Housekeeper (sobarica)

Možni so še drugi nazivi – houseperson, room attendant, houseman – a vse to so le različni nazivi za isto stvar: sobarico. Glavni delo te službe je čiščenje in urejanje hotelskih sob, včasih pa še hodnikov, stopnic in podobno. Za to službo je potreben dobro izoblikovan čut za podrobnosti, ni pa zahtevano dobro predhodno znanje angleščine, čeprav to pomaga pri občasnih napitninah.

Laundry attendant

To je ena izmed najboljših služb za študente, ki niso prepričani v svoje znanje jezika in se ne počutijo povsem samozavestne pri komunikaciji v angleščini. Delo vključuje vsa dela, vezana na pranje perila v hotelih ali restavracijah, kot so nakladanje, raztovarjanje, zlaganje rjuh in prtov v pralne stroje in podobno.

Trip Host Person

To so osebe, ki delajo na avtobusnih linijah in preverjajo vozovnice, iščejo in usmerjajo potnike itn. Če se radi vozite in dobro obvladate angleščino, je to služba za vas.

Z nami lahko izbiraš med delovnimi mesti v ZDA, ki so za študente najbolj privlačne. V nadaljevanju preglej možnosti, izberi najboljšo možnost zase in rezerviraj svojo službo čim prej!

bottom of page